Er gaat ook wel iets goed in Nederland

Over Geert Wilders zijn we voorlopig nog niet uitgesproken en -geschreven. Twee bladen verheffen hem tot coverboy. Beide zetten ook een vraagteken in de kop van het artikel....

Gijs Zandbergen

De Groene maakt de lezers lekker met een stuk getiteld ‘Geile oestermeisjes’. Die vlag dekt de lading echter geenszins, want het stuk gaat over succesvolle zakenvrouwen, waarmee niet meteen gezegd is dat ze ook geil zijn. Wel zijn ze ‘weelderig gekapt’ en dragen ze ‘kleding die niets te raden overlaat’. Volgens Germaine Greer (69), die in hetzelfde artikel figureert, omdat ze een boek over de vrouw van Shakespeare heeft geschreven, worden die vrouwen later ongelukkig. Zou het echt?

HP/De Tijd brengt Wilders ter sprake in een artikel over de publicitaire meesterzetten van de liberale leider. Liberaal is trouwens een populair begrip, reden waarom Nederland vier politieke partijen kent die zichzelf liberaal noemen: VVD, PVV, D66 en ToN. Dat is dus dringen aan de vrijzinnige zijde. En daar niet alleen. De vier gratis kranten Metro, Spits, Dag en De Pers doen het ook, behalve als wordt gevraagd over hun eigen sores te praten.

Het stuk over televisiekijken in Nederland bevat uitsluitend lachende gezichten van tv-sterren. Maar schijn bedriegt, tv-sterren lachen altijd met een camera in de buurt. In werkelijkheid is het opletten voor ze, want er wordt steeds minder televisie gekeken.

Gaat er in Nederland eigenlijk nog wel iets goed? Jawel. Volgens Elsevier worden er steeds minder moorden gepleegd. In 2007 waren het er nog maar 143, tegen 201 vorig jaar en gemiddeld 250 per jaar eind vorige eeuw. Alleen thuis blijft het oppassen. Het percentage moorden in de familiekring steeg van 30 naar 40 procent. Nog meer goed nieuws staat er in het stuk over mensen die voor zichzelf willen beginnen onder de vlag van een franchiseketen. DA-drogisten, MAX-videotheekhouders en Bruna-winkeliers, het zijn allemaal eigen bazen met een hoofdkantoor elders. Ook hier volop lachende gezichten van jonge ondernemers, al moeten ze ‘snoeihard werken en klanten binnenhalen’. Het laatste goede nieuws betreft Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift, de voorganger van het tegenwoordige blad. De voorganger is in zijn geheel (50.000 pagina’s) op internet gezet en gratis bereikbaar via www.elseviermaandschrift.nl.

Vrij Nederland heeft een sombere bui. Vallen vrouwen vaak buiten de literaire prijzen, blijken vier van de vijf genomineerden voor de Slechte Seks Prijs vrouw te zijn. Ook de afkickavonturen van de Brabantse veelpleger John Jansen stemmen weinig vrolijk. Na tweeënhalf jaar ploeteren zit hij weer tussen de geiten op het platteland, want in de stad is het nog te link voor hem.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden