Er gaat een siddering door de zaal

In de bunker in Amsterdam-Osdorp begon donderdag het proces in de Amsterdamse zedenzaak. Ter sprake komt het 'seksueel binnendringen' van een 2-jarige.

AMSTERDAM - Ze pasten samen op drie jongens, de echtelieden Richard van O. en Robert M. In de woonkamer vergreep Van O. zich aan een jongen van 15, M. misbruikte in de naastgelegen slaapkamer een 3-jarig broertje. De 15-jarige jongen hoorde zijn broertje huilen om zijn moeder.


Het relaas van de officier van justitie, donderdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, is huiveringwekkend. Er gaat een siddering door de zaal als het woord glijmiddel valt. Robert M. nam naar oppasadressen altijd glijmiddel mee. Plus een camera en een laptop.


Behalve het misbruik van de jongen wordt Van O. ten laste gelegd dat hij heeft meegewerkt aan het misbruik dat M. zou hebben gepleegd. Hij heeft hem gebracht naar oppasadressen en opgehaald.


Het wordt Van O. ook zwaar aangerekend dat hij nooit heeft ingegrepen terwijl hij zag dat M. de beelden die hij op oppasadressen had geschoten thuis op zijn computer zette en manipuleerde. 'Ik dacht een keer: je bent vergeten je ring af te doen', zei hij tijdens een van zijn vele verhoren.


De 38-jarige ex-buschauffeur hoort het onbewogen aan. Een bleke, timide man met montuurloze bril, gehuld in bordeauxrode fleecetrui en blauwe trainingsbroek. Een schlemiel die aanvankelijk roerloos naast zijn advocaten zit. Naarmate de zitting vordert, gooit hij de schroom van zich af en heeft hij geregeld contact met een van zijn advocaten.


Als de ene advocaat nog een keer tekeer gaat tegen de berichtgeving in de media, waardoor Van O. 'in heel Nederland te boek staat als kinderverkrachter' overlegt hij met zijn andere advocaat druk over het laatste woord, dat dadelijk aan hem is. Het briefje waar dat op staat, schuiven ze enkele keren op en neer.


Uit de korte verklaring die hij opleest, blijkt vooral medelijden met zichzelf. Richard van O. voelt zich slachtoffer van de media met hun 'extreme vooroordelen'. Hij klaagt over de eenzame opsluiting en zegt de hele dag in doodsangst te verkeren. 'Robert blijft mijn echtgenoot en ik zal van hem blijven houden.' Het laatste zinnetje, dat hij spijt heeft, komt er plichtmatig uit.


's Middags wordt de zaak tegen Robert M. besproken, 27 jaar, geboren Let en hoofdverdachte. Hij lijkt nog geen 20 en oogt sympathiek. Kort donker haar, kuifje, zwarte sweater met een dun rood streepje, donkergrijze spijkerbroek. Bewegingloos luistert hij naar het relaas van de officier. Af en toe pulkt hij aan een oor.


De aantallen die de officier opsomt, zijn duizelingwekkend. M. heeft 85 namen van kinderen genoemd, 34 kinderen zijn al herkend op de beelden op M.'s computer. Het is doodstil als het 'seksueel binnendringen' van een 2-jarige ter sprake komt.


M. zat drie maanden in volstrekt isolement. 'In een isoleercel, alleen met een bed en een deken', aldus een van zijn advocaten. Maandag is het regime iets versoepeld, maar het 24-uurscameratoezicht is gebleven. Robert M. laat het klagen over aan zijn advocaten. Aan het slot zegt hij enkele woorden. Kalm en zonder berouw. Hij houdt zijn kruit droog tot de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Het onderzoek, dat nog maanden gaat duren, zal hij niet dwarsbomen. 'Ik heb vanaf het begin meegewerkt en dat zal ik blijven doen.'


In de ochtend sprak de officier van justitie de ouders toe. In het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, aan de andere kant van de stad, konden zij onbespied de zitting volgen. 'Er zullen feiten naar voren komen die als schokkend kunnen worden ervaren. Deze laten ook ons niet onberoerd.'


Aan het begin van de middag, even nadat Robert M., was binnengeleid, voegde zij daaraan toe: 'Wij realiseren ons dat het leven van de direct betrokkenen sinds december vorig jaar waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal zijn.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden