Er bestaan meerdere monumenten voor vliegers Nederlandse krijgsmacht

De ingezonden brieven van maandag 13 november.

Monument Koude Oorlog Vliegers. Beeld Henri Lansink
Monument Koude Oorlog Vliegers.Beeld Henri Lansink

Brief van de dag: Monument voor vliegers in de Koude oorlog

Het is juist, zoals de heer R.H. Pfeyffer uit Driebergen stelt in de Brief van de Dag van 9 november, dat er al sinds 1923 een monument bestaat voor de vliegers van het luchtwapen van de Nederlandse krijgsmacht.

Ook is juist dat Steve 'Catch' Netto ervoor gezorgd heeft dat er een (ander) monument kwam (Het eeuwige leven, 7 november (+)). Dit monument is onthuld op 14 september 2007. Het is een granieten wand met daarop (bij de onthulling) 267 namen van alle vliegers die sinds 25 mei 1945, met name ten tijde van de Koude Oorlog, om het leven zijn gekomen door het verongelukken van het toestel waarin ze vlogen. Het maakt sinds 2014 onderdeel uit van het Luchtmachtmonument op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Henri Lansink, Den Haag

'Vernedering is subjectief'

Aangesproken op mishandeling binnen het Groningse studentencorps komt Stijn Derksen (oud-voorman van die club) niet verder dan: 'Vernedering is subjectief' (Zaterdag, 11 november (+)). Dan is vernedering niet meer dan eigen schuld van kennelijk toch niet echt mishandelde slachtoffers en kan verder zo'n beetje alles - hetgeen dit illuster gezelschap inderdaad ruimschoots heeft laten zien.

Klachten over seksisme zijdens een met name genoemde studente pareert Stijn met een indiscrete jij-bak: 'Ja maar zij deelde het bed met ...'

Wat kan hij nog terugzeggen als wij hem op zijn gladde geleuter, vileine roddel en eigenlijk grenzeloze leeghoofdigheid hardhandig aanspreken? Als deze toekomstige bloem der natie (?) daartegen protesteert omdat hij die weinig vleiende kwalificaties op zijn beurt vernederend vindt, dan zeggen wij simpelweg: 'Tja, dat vind jij, dat is toch subjectief? Wat zeur je eigenlijk? Wij wéten dat je deze straffe terechtwijzing verdient.'

Hendrik Kaptein, Amsterdam

Stijn Derksen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Stijn Derksen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Zorg mag wat kosten

In reactie op het boeiende interview met zorgverzekeraars (Ten eerste, 11 november (+)) heb ik een vraag en een voorstel. Mijn vraag: Waarom wordt in relatie tot gezondheidszorg enkel gesproken over kosten en niet over opbrengsten? De Nederlander geeft in de regel de eigen gezondheid aan als hoogste goed. Dat mag dus ook wat kosten. Bovendien is de zorg bij uitstek mensenwerk. Daar verdienen honderdduizenden een boterham aan. Ik snap dan ook niet waarom het positief is als we met z'n allen meer geld uitgeven aan vakanties, en negatief als we dat aan gezondheidszorg doen.

Mijn voorstel: Ziekenhuizen mogen winst maken, en winst maken is een goede prikkel om efficiënt, doelmatig en klantgericht te werken. Als nu de zorgverzekeraars (die het toch al goeddeels voor het zeggen hebben in het ziekenhuis) samen met de pensioenfondsen investeren in de ziekenhuizen, dan komt de winst ten goede aan alle deelnemers c.q. alle potentiële en actuele klanten van de zorg.

Arie Berg, Voorst, werkzaam in de gezondheidszorg

Woede

Ik heb het artikel over Fay Weldon met interesse en een grote glimlach gelezen (Opinie, 11 november (+)). Zij stelt dat als mannen tegen jouw wil aan je zitten, je ze een klap in hun gezicht moet geven. Dat brengt mij terug naar een jaar of veertig geleden. Ik als meisje van 15, op de fiets, word betast door een jongen op een brommer die naast mij komt rijden en overal aan zit. Vervolgens rijdt hij door, mij in opperste verwarring achterlatend.

Een eindje verderop zie ik hem bij een fietsenwinkel staan met zijn helm in zijn hand in de etalage kijkend. Een onvoorstelbare woede maakt zich van mij meester; ik zet mijn fiets neer, vlieg hem aan en deel een paar rake klappen uit. Nooit een trauma aan overgehouden. #MeToo.

Adrie Jehee, Heerde

Fay Weldon. Beeld Harry Borden/Contour by Getty Images
Fay Weldon.Beeld Harry Borden/Contour by Getty Images

Klant is koning

Het kabinet is gezwicht voor multinationals als Shell die dreigen Nederland te verlaten als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. Shell ziet echter over het hoofd dat er in Nederland een nog sterkere partij is, te weten de klant/automobilist. Ook die heeft een keuzevrijheid.

Martin Janssen, Dordrecht

Lees ook: Het afschaffen van de dividendbelasting - wiens idee was dat en werkt het eigenlijk? (+)

Behelpen

De gewone Nederlandse burger heeft niet de beschikking over de middelen en mogelijkheden om duurbetaalde lobbyisten in te huren om voor zijn/haar zaak op te komen. Die moet zich, sinds 1917, behelpen met zijn/haar volksvertegenwoordigers. Dat die zich laten bepotelen door lobbyisten van grote financieel-economische belangenpartijen is voorstelbaar, maar nog steeds niet acceptabel. Mijn ondernemende en geliefde grootvader stelde sindsdien al dat de duvel op één hoop schijt. Daar is nimmer iets aan veranderd.

Simon Berndsen, Cornwerd

Grand Prix Zandvoort?

Het viel te verwachten dat het succes van Max Verstappen de roep om een nieuwe nationale Grand Prix (+) doet weerklinken. Waarom? We hebben in de Benelux een van de mooiste circuits die er zijn, te weten Spa-Francorchamps. Daar ga je toch geen Nederlandse concurrent naast zetten?

Bovendien beschikken de Belgen over alle faciliteiten die Zandvoort nog maar moet zien te realiseren. En dan nog blijft het een ingekort spaghettibaantje. Absoluut te min voor een kampioen (en halve Belg) als Max Verstappen.

Steven Surdel, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden