EPZ niet langer tegen stroomfusie

De zuidelijke stroomproducent EPZ is onder voorwaarden bereid te fuseren met de drie andere Nederlandse energieproductiebedrijven. Aanvankelijk zag het bedrijf niets in deze plannen van minister Wijers van Economische Zaken om één grootschalig productiebedrijf te vormen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

EPZ wilde eerst liever samengaan met de drie distributiebedrijven van stroom in de eigen regio. 'We werken eraan mee', aldus directeur H. Droog in een toelichting op het jaarverslag.

EPZ stelt als voorwaarde dat de lage elektriciteitsprijzen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg niet in gevaar mogen komen. Bovendien moeten er waarborgen komen dat de expertise waarover het bedrijf uit Eindhoven beschikt, niet verloren gaat. Tot slot moeten er goede afspraken komen met betrekking tot de inkoop van brandstof.

'Voor ons is het van belang dat er een gezond bedrijf wordt neergezet dat in Europa een sterke positie heeft', aldus Droog.

Niet alle drie de aandeelhouders van EPZ zijn het overigens eens met het bestuur van het bedrijf. Het Brabantse energiedistributiebedrijf PNEM stelt nog steeds dat het een fusie voorstaat tussen de regionale energiebedrijven. 'We willen best praten over een nieuwe structuur maar het uitgangspunt is dat Brabant er wel beter van moet worden', aldus een woordvoerder van PNEM.

EPZ heeft 1995 afgesloten met een positief resultaat van 66,1 miljoen gulden, 6,2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. De drie aandeelhouders krijgen een dividend van in totaal 47,9 miljoen gulden. EPZ voegt de rest toe aan het eigen vermogen dat eind vorig jaar 640 miljoen gulden bedroeg. Dat is 23 procent van het balanstotaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden