Epo

arm Ottenbros. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar daar word ik voor behandeld. Een genetisch bepaalde afkeer van hol sportgezwam op tv (vaak vermoeiender dan de sport zelf) die met een programma als Bureau Sport, deze weken dagelijks in het gat van DWDD, wordt gereduceerd tot hanteerbare proporties.

Harm Ottenbros is 'de onbekendste wereldkampioen wielrennen'. Donderdag was hij de hoofdpersoon in een filmpje van 'Jakhals' Erik (Dijkstra), die in Bureau Sport dagelijks een 'sportmysterie' opheldert. Het was van verbluffende bitterheid en ontroering. Het verhaal: Ottenbros werd in 1969 wereldkampioen, maar dat werd nauwelijks geaccepteerd door de wielerwereld. Zelfs de titel 'Wielrenner van het jaar' was hem niet vergund. Te veel eer voor zo'n kleine coureur, vond men. Zeven jaar later stopte Harm met rijden en gooide zijn fiets over de reling van de Zeelandbrug.

Ottenbros was er zwaar aan toe: zijn huwelijk ging kapot, het fietsen was voorbij. Hij was 'even zoekende geweest'. Hij had 'een tijd tussen de mensen gewoond, in een kraakpand', zo vertelde hij. Daar werd hij pas mens: 'Daarvóór was ik wielrenner - dat is het verschil.'

Met een boot en duikers bezochten de Jakhals en de oud-kampioen de plek waar zijn fiets nog moest liggen. Die werd, in weerwil van de opgevoerde spanning, niet gevonden. Wel kreeg Ottenbros een ingelijst portret overhandigd van Erik. 'Jij bent voor ons, van Bureau Sport, Wielrenner van het jaar 1969'.

Harm was aangedaan. En kieperde de nieuwe trofee in het water.

Het was maar een van de creatieve hoogstandjes van deze reeks van Bureau Sport, dat Jakhals Erik maakt met oud-Jakhals Frank Evenblij. Het programma - een mix tussen Holland Sport en De Jakhalzen- bruist van de energie en de aanstekelijke humor. Het duo bekwaamt zich in vermakelijke reportages dagelijks in een andere sport, zoals kogelstoten of golfen in spencertjes, petjes en geruite broek - en bakken er uiteraard niks van. Na zeven slagen op het golfveld was Jakhals Eriks balletje anderhalve meter verder gekomen.

In de studio een 'sportboekenslager', een column van Youp van 't Hek en kruisverhoren in de schaars belichte politiekamer met sportcommentatoren: 'Moet je zelf goed kunnen dominoën om de sport te kunnen doorgronden en van commentaar te voorzien op Domino Day?'

Misschien wel een gevalletje van doping. Woensdag toonde Erik hoe hij aan de epo ging. Goed idee, na een zomer vol wereldwijde verontwaardiging over doping. Het spulletje blijkt verkrijgbaar in Belgische ziekenhuisapotheken ('Op medisch recept van Dr. Oetker of A. Vogel'), of op internet: inclusief vier gratis viagrapillen. Erik spoot het - na het afhaken van proefkonijnen - tien dagen zichzelf in, en wat bleek: zijn sportprestaties waren met 10 procent toegenomen. Een wonder, aangezien hij geen dag had getraind. Wel had hij twee bruiloften gehad en een kerstborrel van DWDD. Evenblij: 'Dus je hebt gewoon ouderwets gezopen als een oorlogstanker?' Inderdaad, en niet eens kater.

Het effect van de epo rolt nog een week door, legde een huisarts uit. 'Dus je kunt nog pieken.'

In de huiskamer begon dit middel ook al aardig aan te slaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden