Epidemioloog: RSV-epidemie voor jonge kinderen over hoogtepunt heen

De intensive care voor kinderen in academische ziekenhuizen liggen vol met baby's met het RS-virus. Maar de epidemie is over zijn hoogtepunt heen, zegt epidemioloog en huisarts Gé Donker.

Beeld anp

Elk jaar, in de wintermaanden, duikt het RS-virus op en komen jonge baby's die last hebben van kortademigheid op de intensive care (ic) terecht. Vooral jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden. Dit jaar lijkt de epidemie heftiger dan voorgaande jaren, zegt Paul Geurts, woordvoerder van het Utrechts Medisch Centrum. 'De kinder-intensive care ligt vol. Maar er is altijd plaats voor spoedgevallen,' zegt hij.

Ook andere academische ziekenhuizen melden volle ic's met jonge kinderen met RSV. 'Ziekte trekt zich helaas niets aan van Kerst,' zegt de woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. 'De piek is dit jaar eerder en heftiger dan andere jaren.' Nog een paar dagen en dan is het hoogtepunt van de RSV-epidemie voorbij, verwacht het AMC.

Het is gissen naar de oorzaak van de omvang van de huidige epidemie, zegt Gé Donker, verbonden aan het onderzoeksinstituut Nivel. 'Er zijn dit jaar relatief veel benauwde baby's met RSV die op de intensive care belanden. De piek kan komen doordat de vorst relatief vroeg kwam dit jaar. De droge lucht die daar het gevolg van is, bevordert de verspreiding van dit virus. Hetzelfde geldt voor de griepepidemie die nu heerst. Toevallig zijn beide epidemieën nu tegelijk uitgebroken, waardoor veel kinderen en volwassenen ziek zijn.'

Er is volgens Donker geen reden voor bezorgdheid. Het is zeer uitzonderlijk dat kinderen overlijden aan de gevolgen van het RS-virus. 'Bij griep komt dat vaker voor.' Vooral baby's zijn extra kwetsbaar omdat hun afweersysteem nog niet optimaal is. Doorgaans herstellen kinderen na een of twee weken.

Het overgrote deel van de kinderen raakt in het eerste levensjaar besmet met het RS-virus. Maar ze worden er niet allemaal ziek van.

RS-virus

RSV is een virus dat een infectie aan de luchtwegen veroorzaakt. De afkorting staat voor respiratoir syncytieel. Het is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kleine kinderen. Bijna alle kinderen worden er in hun eerste levensjaar mee geïnfecteerd. Sommige baby's en vooral te vroeg geboren kinderen kunnen er erg ziek van worden omdat hun afweersysteem nog traag reageert. Het virus kan dan overslaan op de lagere luchtwegen en een longontsteking veroorzaken. Een belangrijk symptoom van RSV is, naast neusverkoudheid, hoesten en koorts, kortademigheid. Bij benauwdheid in combinatie met hoge koorts adviseert het gezondheidsinstituut RIVM naar de huisarts te gaan. Die kan met een bloedonderzoek vaststellen of er sprake is van het RS virus. Alleen bij benauwdheid en moeite met drinken kan opname in het ziekenhuis volgen. Daar wordt de patiënt beademd. Dat overkomt vooral kinderen onder de 1 jaar. Het verblijf op de intensive care duurt meestal één of twee dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden