Epidemie lijkt niet oorzaak van sterfte in internaat Sint Joseph

HEEL - Het politieteam dat onderzoek doet naar de dood van 34 jongens begin jaren vijftig in het jongensinternaat Sint Joseph heeft geen aanwijzingen dat een epidemie de oorzaak is geweest voor de vele sterfgevallen in de katholieke inrichting in het Limburgse Heel.


Dit schrijft het onderzoeksteam in antwoord op een mail van een vrouw wier zusje in 1955 op het meisjesinternaat St. Anna is overleden aan de gevolgen van een ernstige griepepidemie. Veel kinderen en ook nonnen overleden in die tijd aan de griep. De vrouw oppert in de mail aan het onderzoeksteam dat zoiets ook in Sint Joseph aan de hand kan zijn geweest.


'Wij hebben reeds tal van bronnen geraadpleegd in ons onderzoek, maar vooralsnog vinden wij geen aanwijzingen dat in Sint Joseph een dergelijke epidemie heeft plaatsgevonden die mogelijk oorzaak is geweest voor een verhoogd aantal sterfgevallen', stelt het onderzoeksteam in een reactie. 'Dit scenario kan nog niet geheel worden uitgesloten, maar vooralsnog zijn hiervoor geen aanwijzingen.'


Een team van zes politiemensen onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de dood van de 34 jongens in 1952-1954. Diverse inwoners van Heel hebben de afgelopen dagen gesuggereerd dat polio of een andere epidemie de oorzaak moet zijn geweest van de kindersterfte in Sint Joseph. Het OM wil dat nog niet helemaal uitsluiten.


'Maar het onderzoek is begonnen op basis van vermoedens van strafbare feiten', onderstreept OM-zegsman Eugène Baak. 'Als een epidemie het meest waarschijnlijke scenario was, was de commissie-Deetman niet naar het OM gegaan.' Die commissie onderzoekt seksueel misbruik in de katholieke kerk. Ze stuitte bij archiefonderzoek op documenten waarin eind jaren vijftig vraagtekens zijn gezet bij de dood van de jongens.


Het zwaarste vergrijp volgens het wetboek van strafrecht is moord. Maar ook verwaarlozing van kinderen is een strafbaar feit. Het OM wil niet reageren op berichten dat destijds 'een minder geschikte broeder' zieke jongens verpleegde. De man zou later zijn overgeplaatst.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden