Epidemie eist vooral in Afrika veel slachtoffers Aids is steeds meer voor de armen

Terwijl in de rijke landen en enkele ontwikkelingslanden de aids-epidemie langzaam tot stilstand komt of soms zelfs op haar retour lijkt, grijpt zij in de rest van de wereld met onverminderde kracht om zich heen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Afrikaanse landen bezuiden de Sahara tellen zeker 21 miljoen mensen die met het aidsvirus (HIV) zijn besmet en de landen in Zuid- en Zuidoost-Azië 5,8 miljoen, van wie 4,1 miljoen in India. Wereldwijd waren eind vorig jaar 30,6 miljoen mensen met HIV besmet, onder wie 1,2 miljoen kinderen. 2,3 Miljoen personen overleden in 1997 aan aids.

Dat staat in een nieuw rapport van Unaids, de aidsbestrijdingsorganisatie van de Verenigde Naties, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat dinsdag in Genève is gepubliceerd. Zondag begint daar de twaalfde internationale wetenschappelijke aidsconferentie, die tegenwoordig om het jaar wordt gehouden.

Volgens het Unaids/WHO-rapport wordt de kloof tussen de rijke landen en de rest van de wereld steeds breder. In de rijke landen wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dure aids-medicijnen, waardoor HIV-geïnfecteerden minder snel ziek worden en de sterfte aan aids daalt. Voor de arme(re) landen zijn deze medicijnen onbetaalbaar. Ook schort het soms nog aan voorlichting over de preventie van HIV-infecties.

In Afrika is de situatie het meest dramatisch. In dertien Afrikaanse landen is meer dan 10 procent van alle volwassenen tussen de 15 en 50 jaar met HIV besmet. In Botswana en Zimbabwe is dat zelfs 25 procent - het hoogste percentage in de wereld. In veel Afrikaanse hoofdsteden is een op de drie volwassenen geïnfecteerd.

Preventie van HIV-infecties, onder meer door condoomgebruik of het verstrekken van schone injectienaalden, loont, zo blijkt uit het rapport. In Thailand en Uganda daalt het aantal HIV-geïnfecteerden dankzij grootscheepse preventie-programma's. In Uganda liep het aantal HIV-geïnfecteerden terug van 13 procent van de bevolking in 1994 naar 9,5 procent vorig jaar; Thailand realiseerde een daling van 2,7 procent in 1994 naar 2,3 procent nu. Overal waar prostituees condoomgebruik verplicht stellen, daalt het aantal nieuwe HIV-infecties, vaak met meer dan de helft, zo blijkt uit het rapport.

De aids-epidemie heeft tot dusver 11,7 miljoen mensen het leven gekost, onder wie 2,7 miljoen kinderen onder de vijftien jaar. In sommige Afrikaanse landen is de levenverwachting bij geboorte - een belangrijke maatstaf voor het ontwikkelingspeil van een land - tot onder het niveau van de jaren zestig gedaald.

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, steeg het aantal kinderen onder de vijf dat aan aids overlijdt van acht per duizend in 1988 tot twintig per duizend in 1996. Wereldwijd zijn 8,2 miljoen kinderen hun ouders kwijtgeraakt aan aids, aldus het rapport.

Uit het rapport, dat cijfers bevat over vrijwel alle landen in de wereld, blijkt dat Nederland met naar schatting 14 duizend HIV-geïnfecteerden (0,17 procent van de volwassenen tussen 15 en 50 jaar) onder het West-Europese gemiddelde (0,23 procent) blijft. Portugal telt met 0,69 procent relatief de meeste HIV-geïnfecteerden, gevolgd door Spanje (0,57), Frankrijk (0,37), Zwitserland (0,32) en Italië (0,31).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden