Epicentrum van de Cubacrisis

Verfijnde reconstructie van de Cubacrisis in 1962, toen na de ontdekking van Russische kernraketten op Cuba alleen dankzij intensief diplomatiek overleg tussen de Russische leider Chroesjtsjov en de Amerikaanse president Kennedy een atoomoorlog kon worden voorkomen. Scenarioschrijver David Self baseerde een groot deel van de dialogen in deze film op het boek The Kennedy Tapes - Inside the White House During the Cuban Missile Crisis (1997) van Ernest May and Philip Zelikow, waarin transcripties van gesprekken tussen Kennedy en zijn staf een gedetailleerde blik geven op het politieke epicentrum van de crisis.

Dat maakt Thirteen Days - een verwijzing naar de dertien dagen die de crisis duurde - even natuurgetrouw als eenzijdig. De focus ligt volledig op de brandhaard aan Amerikaanse zijde, het Russische perspectief schittert voornamelijk door afwezigheid. Wel doet Kevin Costner het heel aardig als Kennedy's politiek adviseur, terwijl regisseur Roger Donaldson met een combinatie van zwart-wit archiefbeelden en scènes vol virtuoos gespeeld verbaal geweld knap de balans bewaakt tussen meeslepende thriller en nauwkeurig verteld tijdsdocument. Naar verluidt de eerste film die voormalig president George W. Bush kort na zijn aantreden in het Witte Huis in privékring vertoonde.


Thirteen Days (Roger Donaldson, 2000)


BBC 1 00.25 uur.


Stellet Licht

(Carlos Reygadas, 2007) Met een minutenlange, realtime verbeelding van een zonsopgang boven een uitgestrekt landschap zet de Mexicaanse arthouselieveling Carlos Reygadas (Batalla en el Cielo) de toon voor het verdere verloop van zijn film. Voor een ieder die zich door deze openingsscène laat hypnotiseren ontvouwt zich een aangenaam traag verteld verhaal waarin een familie in een doopsgezinde plattelandsgemeenschap worstelt met hun geloof en de liefde. De natuurlijke schoonheid van die omgeving creëert een spannend contrast met hun persoonlijke, uitzichtloze frustratie. Gesproken in het Platdiets, een op Nederlands lijkend dialect, afkomstig van Friese protestanten die zich honderden jaren geleden in Mexico vestigden.


Arte, 22.40 uur.


Berend Jan Bockting


CINEMA.NL/TV


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden