EPD wisselt al informatie van 8,5 miljoen mensen uit

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is al volop 'in de lucht'. Van de helft van de bevolking, 8,5 miljoen mensen, kunnen al medische gegevens worden uitgewisseld door zorgverleners. Meer dan de helft van de zorgaanbieders is al aangesloten op het EPD.

GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Dit schrijft minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid aan de Eerste Kamer. Zij beantwoordt in een brief een stortvloed aan vragen die de senatoren vorige week stelden bij de behandeling van het EPD. De Senaat is er uiterst kritisch over. Het is onwaarschijnlijk dat de wet die de elektronische uitwisseling regelt, wordt aangenomen. Dinsdag gaat de Eerste Kamer verder met de behandeling van het wetsvoorstel dat de invoering van het EPD begeleidt.

Schippers beschrijft dat al 60 procent van de zorgverleners zich vrijwillig heeft aangesloten bij het EPD. Het gaat om de helft van de huisartsenpraktijken, 88 procent van de huisartsenposten en 84 procent van de apotheken. Hierdoor zijn medicatiegegevens en 'waarneemgegevens' van huisartsen over 8,5 miljoen Nederlanders uitwisselbaar. Via het systeem zijn al drie miljoen berichten verstuurd.

Zonder de wet, schrijft Schippers, zijn de zorgverleners gezamenlijk verantwoordelijk voor het EPD. Het wetsvoorstel dat bij de senaat ligt, regelt dat de minister verantwoordelijk wordt voor de inrichting en het beheer van het EPD.

Schippers beschrijft hoe op aandringen van zorgverleners is begonnen met het zogenoemde landelijke schakelpunt. Via dat schakelpunt kunnen zorgverleners bij elkaar gegevens opvragen. In 2006 werd berekend dat jaarlijks 19 duizend mensen door verkeerd gebruik van geneesmiddelen in een ziekenhuis werden opgenomen. Minimaal eenderde daarvan kan met het EPD voorkomen worden, stelt Schippers.

Zij stelt dat 'nu jaarlijks ruim 100 miljoen gegevens op een niet-effectieve, niet-gestandaardiseerde en slecht beveiligde wijze' worden uitgewisseld. Dat gebeurt via regionale netwerken. 'Door ondersteuning van gestandaardiseerde en gestructureerde gegevensuitwisseling in de zorg en het stellen van hoge beveiligings- en toegangseisen zorgt de landelijke EPD-infrastructuur voor de vereiste verbetering van de uitwisseling en wordt de huidige regio-begrenzing overstegen', schrijft Schippers.

Senatoren van SGP, PvdA, SP en VVD vroegen Schippers waarom zij niet de voorkeur geeft aan de regionale uitwisselingssystemen. Schippers is heel beslist. Die systemen zijn zo lek als een mandje.

Bovendien blijft de patiënt 'binnen ijzeren regio's'. 'De apotheek in noord-Rotterdam kan met het regionale EPD de gegevens van de apotheek zuid-Rotterdam niet inzien als dat nodig is.' Aan de andere kant zijn er ook grote regio's: 'In grote steden als Amsterdam zijn de gegevens van honderdduizenden patiënten op te vragen zonder de waarborgen die hiervoor binnen het LSP zijn getroffen.'

Senatoren hekelden vorige week de veiligheid van het EPD omdat er een half miljoen passen in omloop zou komen die, met een pincode, toegang geven tot het EPD. Schippers weerspreekt dat. Zij verwacht dat voor toegang tot de medicatiedossiers en waarneemdossiers 55 duizend passen worden uitgegeven. 'Op dit moment gaat het om een totaal aantal van ongeveer 27.500 passen waarmee toegang kan worden verkregen tot de landelijke infrastructuur', schrijft Schippers.

Senatoren opperden als alternatief voor het EPD een pas waarop de medische gegevens staan. Schippers somt de bezwaren daarvan op: 'De zorgverlener kan het consult niet voorbereiden. De patiënt kan pas of pincode vergeten. De patiënt kan buiten bewustzijn zijn'.

Edith Schippers Minister van Volksgezondheid

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden