EP verwerpt plan voor gemanipuleerd voedsel

De Europese milieubeweging heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Europees Parlement. Een grote meerderheid weigerde om wijzigingen aan te brengen in een richtlijn die de verkoop van genetisch gemanipuleerde voedingasmiddelen reguleert....

De milieubeweging, gesteund door de Groene fracties in het Europarlement, wilden dat producenten van genetisch gewijzigd voedsel aansprakelijk zouden worden gesteld als hun producten schade toebrengen aan milieu en gezondheid. Een grote meerderheid in het Parlement voelde daar weinig voor.

Volgens de christen-democratische fractie hoeven de gebruikelijke regels voor aansprakelijkheid niet veranderd te worden. De producenten hadden aangevoerd dat invoering van deze regel hen op kosten zou jagen.

Ook mogen producenten tegen de wil van de milieubeweging in nog vijf jaar doorgaan met de ontwikkeling van genen die resistent zijn tegen antibiotica. Organisaties als Greenpeace, die hadden gepleit voor een onmiddellijke stop, zijn bevreesd dat zulke genen uiteindelijk door bacteriën worden opgenomen, zodat die niet meer aangepakt kunnen worden met de bekende antibiotica.

De producenten hadden aangevoerd dat de voorstellen grote schade zouden toebrengen aan de industrie. Ze waarschuwden dat veel bedrijven zouden afzien van investeringen in Europa en hun activiteiten elders zouden onderbrengen. De lidstaten van de EU en de Europese Commissie hadden zich aan de zijde van de producenten geschaard, zodat alleen via het Europees Parlement nog wijzigingen in de voorstellen konden worden aangebracht.

Het enige wijzigingsvoorstel dat het wel haalde, is de opzet van een openbaar register, waar consumenten kunnen nakijken waar en door wie genetisch gewijzigde voedingsmiddelen worden gemaakt .

Maandag werd een Europese richtlijn van kracht die het producenten verplicht om het gebruik van genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen op het etiket te zetten als ze meer dan 1 procent van de ingrediënten vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.