EP: Europees antwoord op NSA-affaire

Amerikaanse bedrijven riskeren boetes in Europa wanneer zij hun inlichtingendiensten onvoorwaardelijk toegang geven tot dataverkeer van Europese klanten. Om de privacy van burgers te waarborgen, dient het bedrijfsleven meer personeel voor gegevensbescherming te hebben.

VAN ONZE VERSLAGGEVER FOKKE OBBEMA

AMSTERDAM - Dat zijn de hoofdlijnen van een tekst waarover een breed samengestelde groep europarlementariërs het eens is geworden. De tekst die in een richtlijn moet uitmonden, vormt een antwoord op de NSA-affaire. Die maakte duidelijk dat Amerikaanse inlichtingendiensten ruim toegang tot dataverkeer van Europeanen hebben.

Daarnaast willen de europarlementariërs een beschermingsmuur optrekken tegen onoorbare praktijken met klantgegevens door bedrijven. Het lobbygevecht daarover is intensief - op de tekst waren maar liefst vierduizend amendementen ingediend. De Duitse europarlementariër Jan Philipp Albrecht toonde zich over de eindtekst tevreden: 'Dit levert een win-winsituatie op voor bedrijven en burgers.'

Maar de verwachting is dat het bedrijfsleven nog zware druk gaat uitoefenen om de tekst te wijzigen. Zo staat er een bepaling in dat bedrijven die onvoldoende aan privacybescherming doen een boete kunnen krijgen tot 5 procent van hun jaaromzet. Ook gaan bedrijven aandringen op uitstel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden