EO wil 'Passion'-achtige uitzending met Anne Frank in de hoofdrol

AMSTERDAM - Een grap, dat kan haast niet anders. Zo reageerden woensdag veel mensen op het plan van de Evangelische Omroep (EO) om vanaf 2015 elk jaar in een andere stad op 4 mei direct na de Dodenherdenking een nationale herdenkingstocht als live-tv-evenement uit te zenden, inclusief de vertelling van het verhaal van een vervolgingsslachtoffer.


Te beginnen met Anne Frank in Amsterdam. Tijdens de 'livespeelfilm' worden iconische scenes uit het dagboek nagespeeld en -gezongen, terwijl een stoet van de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan, waarvandaan veel Joodse Amsterdammers gedeporteerd werden, naar het Achterhuis op de Prinsengracht trekt. Op een ponton voor het Achterhuis staat een groot filharmonisch orkest om de nummers live te begeleiden.


Het gaat om een serieus plan. Dat bevestigen betrokken partijen als de EO, de Joodse Omroep en producent Eye2Eye Media, van wie het idee komt. Ook het Anne Frank Huis in Amsterdam en het Anne Frank Fonds in Basel zijn op de hoogte van het plan. 'We hebben een sterke mening over het evenement, maar kunnen die nog niet ventileren', zegt Yves Kugelmann, bestuurslid van het Anne Frank Fonds. Maandag verwacht hij met een verklaring te komen.


'Bij 4 mei past respect en ingetogenheid', schrijft het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een verklaring op zijn website. 'Voor het Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt.' De netcoördinator van Nederland 1 zegt het plan niet in zijn huidige vorm te hebben gezien. 'De EO weet dat wij nooit een liveherdenking zullen uitzenden waar het Nationaal Comité niet achter staat.'


Het plan lekte woensdag uit via de website GeenStijl. De opzet lijkt veel op het hybride live-evenement The Passion, dat door dezelfde producent gemaakt wordt. Er zou sprake zijn van een optocht, dit keer met fakkels in plaats van het kruis van Christus. Ook zouden bekende acteurs en zangers de rollen op zich nemen en is er een verteller die het verhaal opdist. Als suggestie wordt Jeroen Krabbé genoemd. Otto Frank, vader van Anne, kan gespeeld worden door Stef Bos. Net als The Passion is het idee dat de herdenkingstocht elk jaar in een andere stad plaatsvindt. Er wordt zelfs al gesproken van een jaarlijks terugkerende traditie waarin Nederland zich massaal verenigt tegen antisemitisme, rassenhaat en onverdraagzaamheid.


In het concept staat dat het evenement volledig gesteund wordt door burgermeester en wethouders van Amsterdam. Een woordvoerder van de gemeente spreekt dit tegen. De EO en producent Eye2Eye willen nog niet op de inhoud van het programma ingaan, omdat het een plan in ontwikkeling is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden