Enzym verslaat alcoholroes

Onderzoekers van een Japans herseninstituut hebben een enzym ontdekt dat de roeswerking van alcohol bepaalt. Dit schrijven ze in Science van 24 oktober....

Muizen waarbij het gen voor dit enzym ontbrak, kregen van de Japanse onderzoekers injecties met verschillende concentraties alcohol. Vervolgens werden de dieren op hun rug gelegd in een V-vormige trog om te kijken hoe lang het duurde voordat ze weer op hun pootjes stonden. Ook muizen die wel het enzym aanmaakten, doorliepen dezelfde procedure.

Wat bleek: muizen met het enzym krabbelden twee keer zo snel op als hun soortgenoten die het kinase ontbeerden. De coördinatie van de laatsten had meer te lijden van de alcoholroes.

De Japanners keken ook op moleculair niveau naar de werking van het kinase. Het enzym blijkt de activiteit van bepaalde hersencellen te herstellen nadat die zijn geïnactiveerd door hoge percentages alcohol in het bloed, zo concluderen de onderzoekers.

Hersencellen van muizen met het enzym zijn al binnen vijf minuten na het inspuiten met alcohol normaal actief en tijdelijk ongevoelig voor alcohol. Bij muizen zonder kinase zijn hersencellen zelfs een kwartier nadat de alcohol in de bloedbaan is gebracht nog maar half hersteld.

Volgens een commentaar in Science kunnen verschillen in enzymniveaus bij mensen verklaren waarom sommigen een grotere kans hebben op alcoholproblemen dan anderen. Jongeren die juist veel van het kinase aanmaken, kunnen buitensporig drinken en zo een alcoholverslaving ontwikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden