Enthousiast op weg naar een hoge positie bij de Radboud Universiteit

Het was Dominique Hubers een doorn in het oog dat de hoogste functies niet vaak toevallen aan vrouwen. Zij kreeg de kans, tot de ziekte ALS toesloeg.

Peter de Waard
Dominique Hubers. Beeld
Dominique Hubers.Beeld

De Nijmeegse anesthesioloog Ris Dirksen besloot in 2010 zijn carrière geleidelijk af te bouwen, zodat zijn vrouw Dominique Hubers als directeur bedrijfsvoering bij de sociale faculteit van de Radboud Universiteit haar ambities kon verwezenlijken: een nieuw onderkomen, een pakket van eisen en de oprichting van een post-academische opleiding. En op lange termijn een positie in een Raad of College van Bestuur.

'Thuis veranderde alles'

Het was haar een doorn in het oog dat die hoge posities steeds opnieuw toegekend werden aan mannen, zoals ze zich ook echt boos kon maken als een vrouw in een gelijkwaardige positie lager werd gehonoreerd dan de man.

'In de laatste maanden van 2014 ontstonden problemen bij het vioolspelen. Onverwacht liet zij een bord soep uit de handen vallen. Kleine trekkingen van haar armspieren werden zichtbaar, en toen een rechter duimspier te dun bleek, was mij en haar duidelijk wat er aan de hand was', vertelt Ris Dirksen.

Vrijdag 30 januari 2015 bevestigde de neuroloog dat zij ALS had. 'Dat heeft consequenties voor uw levensverwachting', vulde hij aan. Binnen enkele maanden waren haar armen en benen volledig verlamd en werd haar spraak zo slecht dat ze niet meer kon blijven werken. 'Thuis veranderde alles. Een mooie jonge vrouw die op de fiets naar haar werk ging, twee maal per week hardliep, lange wandelingen met mij maakte, viool speelde, en met wie het gezin een fijn en vol leven had, ging elke dag weer een stap achteruit', zegt Dirksen. Er kwam een tijdelijke sanitaire voorziening, 'de doodga-unit', zoals ze het zelf noemde.

Toen het dagblad Trouw haar vorig jaar opzocht in het kader van een serie reportages over mantelzorg in Nederland kon ze alleen nog maar praten via een ooggestuurde spraakcomputer. Haar man hield haar op de been met hoesttabletten, waarin, zo had hij ontdekt, dezelfde werkzame stoffen zitten als in hier niet verkrijgbare Amerikaanse ALS-medicijnen.

Hiermee kon Dirksen voorkomen dat zij bedlegerig werd. Geestelijk behield ze haar IQ van 140 en kon ze zelfs via haar eigen middelen van communicatie ruziemaken. 'Als je haar mail las, was het alsof er niets aan de hand was, de inhoud was van de Dominique zoals we haar kenden', zegt Dirksen. Ze overleed op 28 april.

Dominique Hubers werd geboren in Arnhem en groeide op in Bergen op Zoom. Ze wilde graag ingenieur worden en studeerde daarom technische bedrijfskunde in Eindhoven. Nadat ze in 1988 was afgestudeerd, werkte ze als hoofd beheerszaken van de afdelingen intensive care en anesthesiologie van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen. Dat combineerde ze met een studie bestuurskunde in Tilburg, zodat ze zich met een dubbele titel tussen de professoren medici kon begeven.

Waardering

In 1999 werd Dominique Hubers hoofd PIOF (personeel en organisatie, informatievoorziening en financiën) bij de TBS-kliniek van de Pompe Stichting. Ze was wars van poeha, zo zeggen betrokkenen. Ze gaf professioneel leiding, met ruimte, vertrouwen, rust en humor, zodat de organisatie een leuke werkplek bleef voor eenieder. Dankzij de waardering die ze kreeg voor haar manier van leidinggeven, waarbij het haar lukte doelstellingen te realiseren, won ze aan zelfvertrouwen en dacht ze hogerop te kunnen.

Ze stak vaak meer dan vijftig uur per week in haar werk, dat ze combineerde met haar gezin, hardlopen en vioolspelen. 'De gedachte dat zij straks niet meer bij ons zou zijn, deed pijn. Zij was eraan toe, toen het einde kwam. Niet bang, een beetje zenuwachtig en nieuwsgierig', zegt haar man.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden