Enthousiasme huizenkopers VS ebt weg

De Amerikaanse huizenmarkt, die het afgelopen jaar zo'n sterk herstel vertoonde, lijkt alweer aan het afkoelen. Strengere leenvoorwaarden, hogere huizenprijzen en de stijging van de hypotheekrente dempen het enthousiasme van potentiële kopers.

AMSTERDAM - In de VS zijn de huizenprijzen de laatste anderhalf jaar aanzienlijk gestegen. In tien van de vijftig grootste steden zijn woningen nu zelfs duurder dan tijdens de vorige piek in de huizenmarkt, in 2006. Volgens huizensite Zillow stegen de prijzen in Las Vegas en Sacramento in de twaalf maanden voor september 2013 met 33 procent. In bepaalde delen van Californië en in Phoenix, de hoofdstad van de staat Arizona, gingen de prijzen in een jaar tijd met 20 procent omhoog. Landelijk liggen de prijzen nog wel 16 procent lager dan in 2006.


De prijsstijging ging gepaard met een toenemend aantal verkopen. Maar sinds de zomer zit er de klad in. Het aantal geregistreerde voorlopige verkopen is al sinds juni aan het dalen.


Woningmarktvorsers hebben daar wel een verklaring voor. Econoom Robert Shiller, de bedenker van de Amerikaanse huizenprijsindex die dit jaar een Nobelprijs won, waarschuwde vorige maand dat de Amerikaanse woningmarkt tekenen van een 'beginnende zeepbel' vertoonde.


Shiller merkt net als anderen op dat het herstel op de woningmarkt sinds 2008 in erg hoge mate te danken is aan beleggers. De zakenbank Goldman Sachs rapporteerde vorige zomer dat meer dan de helft van alle woningen die in 2012 en de eerste zes maanden van de 2013 werden verkocht, cash werden afgerekend, dus zonder hypotheek. Particulieren die een huis kopen hebben bijna altijd een hypotheek nodig.


De drijvende krachten achter het huizenmarktherstel in de VS waren dan ook investeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen die op het dal van de markt massaal geveilde en door de bank onteigende huizen opkochten. Investeringsmaatschappijen als Blackstone, de grootste in deze tak van sport, hebben de afgelopen jaren voor tientallen miljarden dollars circa 200 duizend woningen opgekocht. Deze woningen verhuren ze aan de Amerikanen die na 2008 hun huis werden uitgezet omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen. Gevolg van deze ontwikkeling is dat het aantal huizenbezitters nog steeds daalt en het aantal huurders stijgt.


Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, dalen de winstkansen en wordt beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk. De investeerders doen daarom minder aankopen. Voor particulieren worden koophuizen sinds de zomer weer minder bereikbaar. Omdat de hypotheekrente in de VS met een vol procentpunt is gestegen, stijgen de maandlasten. Daarnaast worden de hypotheeknormen binnenkort waarschijnlijk aangescherpt. Steeds meer Amerikanen nemen een hypotheek met een variabele rente, om de maandlasten te drukken. Maar als de rente stijgt, komen ze met zo'n hypotheek sneller in de problemen.


Britse huizenmarkt floreert dankzij subsidies overheid


In Groot-Brittannië rijzen de huizenprijzen ondertussen weer de pan uit. In de hoofdstad Londen en de directe omgeving daarvan waren de prijzen al eerder aan het stijgen, maar die stijging slaat pas de laatste maanden door naar andere delen van Engeland (in Schotland dalen de huizenprijzen nog altijd). In 2013 zijn de Britse huizenprijzen maar liefst 8,4 procent gestegen, schreef de grootste hypotheekverstrekker Nationwide Building Society begin deze maand in een rapport. Volgens de Britse centrale bank is het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen het hoogste in bijna zes jaar.


Pessimisten denken dat dit aanwijzingen zijn voor een nieuwe zeepbel op de huizenmarkt. De prijsstijgingen zijn deels het gevolg van soepeler leenvoorwaarden. De Conservatieve Britse regering heeft vorig jaar een nieuw leenprogramma ingesteld om de huizenmarkt te stimuleren. Britse huizenkopers kunnen onder dat programma, 'Help to Buy', 95 procent van de koopsom lenen met subsidie van de overheid. In Groot-Brittannië leenden banken daarvoor maximaal 80 procent van het aankoopbedrag. Van 'Help to Buy' wordt gretig gebruik gemaakt, blijkt uit de eerste cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden