Nieuwspolitie

Enschedese agent op eigen verzoek vervolgd

Een Enschedese politie-inspecteur moet door justitie worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald. Opvallend genoeg vindt de zaak plaats op aandringen van de agent zelf.

Sam de Graaff
Het politiebureau in Enschede waar agent Anis Raiss uit Amsterdam werd opgepakt. Beeld Politie
Het politiebureau in Enschede waar agent Anis Raiss uit Amsterdam werd opgepakt.Beeld Politie

Het oordeel van het gerechtshof is de laatste ontwikkeling in een langlopende zaak. In mei 2016 arresteerde de Enschedese inspecteur collega-agent Anis Raiss op een politiebureau in Enschede. De collega, normaliter werkzaam in Amsterdam, was daar in burger. De dienstdoende agenten geloofden niet dat de man agent was – hij kon zich desgevraagd niet identificeren omdat hij geen ID bij zich droeg. Daarop ontstond een woordenwisseling en werd de man opgepakt.

Etnisch profileren

Volgens de Amsterdamse agent, die van Marokkaanse afkomst is, was daarbij sprake van etnisch profileren. ‘Als ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd’, zei hij destijds tegen NRC. Hij deed aangifte van belediging, bedreiging, mishandeling, vrijheidsberoving en ambtsmisbruik.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de inspecteur strafbare feiten had begaan, waaronder mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Maar omdat het een interne politiezaak betrof, ging het OM niet tot vervolging over en werd de zaak geseponeerd. De politie moest het intern oplossen.

Dat gebeurde aanvankelijk ook: de Enschedese inspecteur kreeg een berisping. Hij had zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim, zo oordeelde de politiechef van Oost-Nederland op basis van een intern onderzoek. De vraag om het identificatiebewijs van de Amsterdamse agent en de daaropvolgende aanhouding waren niet noodzakelijk geweest, luidde het oordeel.

Artikel 12-procedure

De inspecteur tekende bezwaar aan tegen de berisping. In een interview met Tubantia liet hij weten ‘tot in het diepst van zijn ziel geraakt te zijn’ toen Raiss hem in de landelijke media beschuldigde van racisme. ‘Kort samengevat hield ik Raiss aan omdat hij zich herhaaldelijk weigerde te legitimeren, maar zich wel had uitgegeven voor een politieman.’

De inspecteur kreeg gelijk: een onafhankelijke bezwaaradviescommissie oordeelde dat van plichtsverzuim toch geen sprake was geweest, waarop korpschef Erik Akerboom de berisping in mei 2018 introk.

‘Conform het advies van de bezwaarcommissie oordeelt de korpschef dat ondanks dat de betreffende politie-inspecteur meer informatie had moeten inwinnen bij andere aanwezige politiefunctionarissen, niet gezegd kan worden dat hij zodanig nalatig of onzorgvuldig heeft gehandeld dat er sprake is van plichtsverzuim’, schreef de politie destijds.

Aan de door justitie gestelde eis – interne afhandeling van de maatregel – werd daardoor niet langer voldaan. Toch koos het OM aanvankelijk niet voor het vervolgen van de inspecteur. Die werd afgedwongen door agent zelf, via een zogenoemde artikel 12-procedure. Na de zomer wordt alsnog tot vervolging overgegaan. De advocaat van de Enschedese agent zegt het verloop van de zaak af te wachten en wil inhoudelijk niet reageren.

Het kamp van de Amsterdamse agent reageert wel. ‘Raiss zal na zo’n 2,5 jaar eindelijk de mogelijkheid krijgen om zijn verhaal te doen tegenover de rechtbank’, zegt advocaat Juriaan de Vries, die Raiss vertegenwoordigt. ‘Hij is dan ook tevreden dat het hof de vervolging heeft bevolen.’ De Vries laat weten niet op de hoogte te zijn gehouden door het OM. De beslissing kwam voor de advocaat ‘eigenlijk een beetje als een verrassing’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden