Enschede wil tweede opvangplek vluchtelingen in oud pand Wegener

De gemeente Enschede wil nog eens honderden vluchtelingen opvangen. Het gaat om maximaal vijfhonderd vluchtelingen die een halfjaar tot een jaar in een voormalig pand van uitgever Wegener terechtkunnen. Dat maakte het college maandag bekend.

Archieffoto ter illustratie.Beeld anp

Een woordvoerder van de gemeente Enschede meldt aan lokale omroep RTV Oost dat er nog geen concreet verzoek ligt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), maar dat de gemeente dit verzoek binnenkort verwacht.

In september van dit jaar nam de gemeenteraad van Enschede een motie aan waarin het college is verzocht om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor de noodopvang van vluchtelingen.

In Enschede is veel ophef over de komst van een ander asielzoekerscentrum voor maximaal zeshonderd vluchtelingen op het Esmarkerveld. Tijdens ongeregeldheden bij een demonstratie tegen de komst hiervan zijn enkele demonstranten opgepakt.

De nieuwe tijdelijke opvanglocatie komt in een ander deel van de stad en heeft geen effect op de komst van het andere asielzoekerscentrum. De gemeente wil over het nieuwe azc met de buurt in gesprek gaan.

Banners opgehangen door tegenstanders van een asielzoekerscentrum (azc) in de stad. In het gemeentehuis werd een vergadering gehouden van de stedelijke commissie over de vluchtelingenopvang. Het college van B&W heeft besloten om het Esmarkerveld aan de gemeenteraad voor te stellen als opvanglocatie voor vluchtelingen in Enschede.Beeld anp

Op dit moment komen er wekelijks zo'n 1.700 nieuwe vluchtelingen aan in Nederland. Asielzoekerscentra zijn daarom nodig, maar ook moeten dringend locaties voor noodopvang worden aangewezen. Noodopvang behelst locaties voor 6 tot 12 maanden met een capaciteit van 300 tot 600 personen.

Overal op zoek

Niet alleen in Enschede, maar overal in Nederland wordt naarstig gezocht naar locaties om de aanhoudende stroom vluchtelingen op te kunnen vangen. Zo bereikte men in Warnsveld, gemeente Zutphen, maandag overeenstemming over een noodopvanglocatie. Het gaat om een gebouw op het terrein van de zorgaanbieder GGNet, waar maximaal vierhonderd vluchtelingen kunnen worden gehuisvest.

De eerste vluchtelingen kunnen waarschijnlijk in maart in Warnsveld worden gehuisvest. De huurovereenkomst betreffende het pand geldt voor een periode van vijf jaar. Omwonenden zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst later deze week. Naast de noodlocatie opent volgend jaar ook een permanent azc de deuren in Warnsveld, waar zeker 759 asielzoekers terechtkunnen.

In Apeldoorn wordt actie gevoerd tegen de komst van een azc, meldt regionale krant De Stentor. Het zogeheten 'comité azc nee' wil in ieder geval niet meer dan 200 asielzoekers huisvesten op een terrein van GGNet in Apeldoorn. De burgemeester en wethouders willen echter plek voor zeker 600 mensen. Ook wil het comité dat er vooral plaats wordt geboden aan gezinnen.

Het exterieur van een asielzoekerscentrum te Breda.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden