Enschede schrapt festival wegens alcoholmisbruik

De gemeente Enschede schrapt het hardcore-festival Dominator vanwege het overmatige alcohol- en drugsgebruik. ‘We zijn een feestende, bruisende stad met veel festivals, maar het gezondheidsrisico voor jongeren bij dit evenement vinden wij te groot’, aldus woordvoerster Petra Borsboom....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dominator is een openluchtfestival op het recreatiegebied Rutbeek, dat bij de eerste versie in juli vorig jaar elfduizend hardcore-liefhebbers trok. Het is het enige grote festival in het Oosten van dit type muziek.

‘We hebben het festival geëvalueerd en we willen het niet meer. Er wordt hier al veel gedronken en daar komen bij de helft van het publiek nog eens harddrugs overheen, blijkt uit onderzoek. Het gemeentebestuur vond dat er een grens moest worden getrokken, en die ligt bij gezondheid.’

Drugsgebruik bij jongeren wijkt in Oost-Nederland niet af van het landelijke beeld, maar alcohol en jongeren zijn er een hachelijke combinatie. Dit constateren de GGD’s in Overijssel en het Trimbosinstituut in de Achterhoek.

Geluiden over toenemend alcoholmisbruik vielen afgelopen maand te beluisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van de Overijsselse politieregio’s Twente en IJsselland. Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van IJsselland zei dat 85 procent van de meldingen na tien uur ’s avonds te maken heeft met alcohol, al worden die niet zo geregistreerd.

Naast problemen in de grote steden is het fenomeen ‘indrinken’ in de dorpen sterk in opkomst. Dit gebeurt zowel thuis als georganiseerd in ‘keten’. ‘Het is een plattelandsprobleem’, meldt Matthie Kroezen, coördinator jeugdtaak van de politie Twente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden