Enschede publiceert adres overtreders in krant

De gemeente Enschede zet adressen van notoire overtreders van vergunningen in een lokaal huis-aan-huisblad. Dat liet de gemeente vrijdag weten....

ANP

Bewoners van Enschede die bijvoorbeeld een grotere schuur bouwen dan de vergunning toestaat en na één of twee aangetekende brieven de zaak niet in orde hebben, kunnen erop rekenen dat hun adressen in de krant worden gepubliceerd. Tevens staat de maatregel erbij vermeld. Namen van personen worden niet vermeld, die van bedrijven wel.

Welk moment tot publicatie wordt overgegaan hangt af van de zwaarte en de aard van de overtreding. Zo grijpt de gemeente meteen in bij een overtreding met een LPG-installatie.

Volgens de gemeente is er geen sprake van wettelijke inbreuk op de privacy. ‘Sommige gemeenten maken aanschrijvingen van overtreders bekend via de besluitenlijst van burgemeester en wethouders die ook in huis-aan-huiskranten komen’, aldus een woordvoerder. ‘Dat is vastgelegd in de Wet Openbaarheid Bestuur. Er is geen jurisprudentie die zegt dat vermelding van het adres de persoonlijke levenssfeer bedreigt.’

Verschil met de publicatie van besluitenlijsten is dat Enschede de overtreders apart publiceert onder de noemer ‘handhaving’. Volgens de woordvoerder hoort de gemeente Enschede tot een van de eerste gemeenten in Nederland die vergunningovertreders op deze manier aanpakt.

Eén van de eerste slachtoffers van het Enschedese beleid is een Gulf-tankstation wiens tank -en gasinstallaties niet tijdig waren gekeurd. De gemeente heeft de naam van het station met adres in de krant gezet. De eigenaar krijgt een dwangsom van 85.000 euro aan de broek als hij voor 15 juni de keuring niet heeft geregeld.

Het College Bescherming Persoonsgegevens kon vrijdagmiddag nog niet op de regeling reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden