Enronbaas Kenneth Lay heeft geen energie meer

'The Energetic Messiah' geeft het op. Amper achttien maanden geleden ging Kenneth Lay nog door het leven als de predikant van de nieuwe energiewereld....

En dat heeft 'Kenny Boy' gedaan. Woensdagavond trad hij uitgeput af als topman van de failliete energiereus Enron.

Lay, zoon van een babtistenpredikant, begon zijn opmars bij oliemaatschappij Exxon. Als ambtenaar hield hij vervolgens toezicht op de aardgasindustrie, waarna hij als vice-president aantrad bij Florida Gas. Zijn verhuizing naar een gasbedrijf in Houston bracht hem aan de toppen van de energiemarkt. Een fusietje later was Enron geboren.

Met Enron voerde Lay zijn belangrijkste trucje uit. Het bedrijf maakte dankbaar gebruik van de vrije energiemarkt en veroverde marktaandeel. Deze opmars kostte wel veel geld. Maar geen nood: Lay financierde zijn bedrijf met de hoge aandelenkoers van Enron. De predikantenzoon verkondigde immers ook de voordelen van de nieuwe economie, kocht een paar internetkabels, opende een virtuele handelsvloer en deed net alsof hij de baas van een internetbedrijf was. Beleggers beloonden deze daden met een koersexplosie.

Onderwijl gaf Lay miljoenen dollars uit aan de verkiezingscampagne van streekgenoot George W. Bush, goochelde hij met de boekhouding en inde hij tientallen miljoenen dollars aan salaris. Toen de koers van Enron nog hoog was, verzilverde hij ook zijn opties en streek hij nog eens 123 miljoen dollar op.

De val van de energiemessias kwam in oktober 2001 razendsnel. Nadat de kwartaalresultaten tegenvielen en The Wall Street Journal aan het spitten ging, opende zich een beerput. Verliesposten had Lay fijntjes weggeboekt bij twee firmaatjes op de Kaaiman-eilanden. De accountant vond alles best en stopte later belastend materiaal in de papiervernietiger. En terwijl Lay zijn laatste aandelen dumpte, adviseerde hij zijn werknemers om de stukken nog in te slaan. Zijn advocaat meldt nu zonder blikken of blozen dat die arme Lay geld nodig had voor privé-zaken.

Hoewel Lay voor de buitenwereld nog de vermoorde onschuld speelt, is wel duidelijk dat hij verantwoordelijk is voor de ondergang van Enron. Uit een hoorzitting in het Amerikaanse Congres is gebleken dat Lay al in augustus was gewaarschuwd dat Enron dreigde in te storten. Niet voor niets blijft hij aan als adviseur. Zo kan hij tenminste gebruik maken van de rechtsbijstandspolis van Enron.

De uitgedoofde energiemessias kan wel wat ondersteuning gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.