'Enron-topman was niet op de hoogte'

Voormalig Enron-topman Kenneth Lay wist niet van de financiële problemen bij zijn bedrijf omdat de andere topmanagers de werkelijke gang van zaken voor hem verborgen hielden....

Van onze correspondent Bert Lanting

Watkins, die als een heldin werd ontvangen door de commissie, zei de indruk te hebben dat Lay 'niet op de hoogte was van de ernst van de situatie waarin het bedrijf verkeerde'. Ze legde de schuld voor de ondergang van het bedrijf bij topman Jeffrey Skilling en financieel directeur Andrew Fastow, de bedenker van de 'partnerschappen' die het bedrijf gebruikte om zijn verliezen te verbergen.

Skilling waste vorige week voor dezelfde Congrescommissie zijn handen in onschuld. Hij zei dat hij niet op de hoogte was van de details van de schimmige partnerschappen, die Fastow had opgezet om het bedrijf in te dekken tegen mogelijke verliezen. Op die manier konden de verliezen buiten de boeken worden gehouden.

Watkins zei ervan overtuigd te zijn dat Skillings wel degelijk op de hoogte was van de riskante boekhoudkundige hoogstandjes die Fastow gebruikte om de winst, althans op papier, op peil te houden. Volgens haar hebben Skilling, Fastow en de accountantsfirma Andersen, die de constructies goedkeurde, Lay 'bedrogen'.

Watkins waarschuwde Lay augustus vorig jaar voor het gevaar dat het bedrijf aan de verborgen verliezen - bij elkaar bijna ruim 700 miljoen dollar - ten onder zou gaan. Het probleem was volgens haar dat de verliezen ondanks de partnerschap-constructies toch voor rekening van Enron zouden komen, omdat het bedrijf de partnerfirma's in Enron-aandelen zou compenseren, als het mis ging. 'Het is onoorbaar je eigen aandelen te gebruiken om de winst- en verliesrekening er beter te doen uitzien', was haar conclusie.

Volgens Watkins reageerde de inmiddels ontslagen Fastow furieus toen hij hoorde van haar gesprek met Lay. 'Fastow wilde dat ik zou worden ontslagen', zei ze. De financiële topman, die zelf een zakelijk belang in de partnerschappen had, gaf ook opdracht haar computer in beslag te nemen.

Volgens haar was het op Fastows kantoor een publiek geheim dat de partnerschappen riskant waren voor het bedrijf. 'Het gezegde was: als het kop is, wint Fastow, en als het kruis is, verliest Enron.'

Voor een andere Congrescommissie kwam Paul Volcker, de voormalige president van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, onder vuur te liggen om zijn pogingen ooit een half miljoen dollar los te krijgen van Enron voor een organisatie die toezicht houdt op de internationale normen voor accountantsfirma's. Volgens Congresleden hoopte Enron daarmee invloed te krijgen bij deze club. Volcker, die juist is aangesteld om accountantsbedrijf Andersen uit de problemen te loodsen, wimpelde de kritiek echter af. Hij zei dat aan veel meer bedrijven om bijdragen was gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden