Enron-topman al vroeg gewaarschuwd

Een medewerkster van het failliete energiebedrijf Enron blijkt topman Kenneth Lay ruim vóór de ondergang van het bedrijf te hebben gewaarschuwd voor de bedenkelijke financiële constructies die Enron gebruikte om zijn verliezen te maskeren....

'Ik ben ongelooflijk bang dat we ten onder zullen gaan in een golf van boekhoudschandalen', schreef Sherron Watkins. De commissie van het Amerikaanse Congres die het Enron-debacle onderzoekt, ontdekte de brief van Watkins tussen de papieren van Lay. Twee maanden na haar schrijven ging het bedrijf inderdaad failliet temidden van allerlei schandalen.

Watkins sprak in de brief haar bedenkingen uit over de accountants-trucs die de leiding van het bedrijf gebruikte om negatieve cijfers uit de boeken van Enron te houden. Zo werden verliezen overgeheveld naar partnerbedrijven, waarvan de resultaten buiten de jaarrekening van Enron werden gehouden.

Watkins, de rechterhand van Enrons financiële topman Andrew Fastow, schreef dat die constructies tot een fantastische koers van de Enron-aandelen had geleid en dat vooral de topmanagers daarvan hadden geprofiteerd. Maar terugdraaien van de riskante transacties was volgens haar bijna onmogelijk. 'Het is alsof je het ene jaar de bank berooft en het geld twee jaar later probeert terug te betalen.'

In de brief vroeg Watkins zich af of Enron niet een 'riskante plaats' was geworden om te werken. 'Is het voor diegenen van ons die de afgelopen jaren niet rijk zijn geworden, wel goed om hier te blijven werken?', schreef ze. Die vrees bleek terecht. Na het faillissement bleven veel werknemers zitten met waardeloze aandelen, terwijl de top de schaapjes - ruim een miljard dollar voor 29 man - tijdig op het droge had gehaald.

De ontdekking van de brief is extra pijnlijk voor Lay, aangezien hij de werknemers in diezelfde periode verzekerde dat de toekomst van Enron er fantastisch uitzag. De advocaat van Lay wimpelde de beschuldiging af. Volgens hem had Lay na de brief opdracht gegeven voor een extern onderzoek. Maar volgens de Congres-commissie gaf Lay het advocatenkantoor dat de kwestie bekeek, tegelijk de opdracht geen vraagtekens te zetten bij de bevindingen van het accountantskantoor Andersen, dat de Enron-boeken had goedgekeurd.

De accountantsfirma, die doodsbenauwd is dat het schandaal haar reputatie zal verwoesten, ontsloeg gisteren de accountants die verantwoordelijk waren voor de controles bij Enron. Tegelijkertijd besloot de beurs van Wall Street om de handel in Enron-aandelen, die begin dit jaar nog tot de hoogvliegers op de beurs behoorden, op te schorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden