Enquête senaat zou uniek zijn

Het idee om in de senaat een enquête te houden naar het privatiseringsbeleid in de afgelopen twintig jaar is interessant. Het zou een uniek onderzoek worden.

Lex Oomkes

Dat zegt Hans Engels, fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer en hoogleraar staatsrecht in Groningen. "Bij mijn weten is er slechts één keer eerder officieel een verzoek in de Eerste Kamer besproken om een onderzoek te houden: naar de levering van reactorvaten aan Zuid-Afrika. Het is er toen niet gekomen."

De Eerste Kamer heeft de bevoegdheid om enquêtes te houden. Dat dat nooit gebeurd is, wijt Engels eenvoudigweg aan het feit dat er nooit toe besloten is. Niet meer en niet minder. "Het heeft, denk ik niets te maken met het feit dat de Tweede Kamer het politieke primaat heeft. Dat primaat heeft gevolgen voor de wetgevende bevoegdheden. De Eerste Kamer heeft op dat terrein minder bevoegdheden dan de collega's aan de overkant. Voor de controlerende bevoegdheden geldt dat niet. Een enquête zou dus prima kunnen."

Een enquête in de Eerste Kamer heeft volgens Engels ook voordelen. "Kijk, wij zijn maar parttime parlementariërs. Een enquête is tijdrovend. Ik zou zelf nooit, hoe eervol ook, in een dergelijke commissie willen zitten. Maar dat is een praktisch probleem. Het grote voordeel voor een enquête door ons is de afstand tot de dagelijkse politiek. Een onderzoek van de Tweede Kamer wordt al gauw gepolitiseerd. Wij worden niet belast door de dreiging van politieke gevolgen. Ik zou zeggen: het is in het publieke belang dat de Eerste Kamer eens een onderzoek doet."

De D66-politicus heeft desondanks een aantal bezwaren tegen het voorstel van de ChristenUnie. Een enquête naar de intenties en gevolgen van twintig jaar privatiseringen door de overheid is wel erg breed. "Alles hangt af van de vraag wat exact de vraagstelling wordt. Zoals het nu geformuleerd wordt, is een onderzoek bijna onmogelijk."

Het andere bezwaar van Engels is het moment waarop het initiatief is genomen. 2 maart wordt er gekozen voor de Provinciale Staten en in mei zit er een door die Staten gekozen nieuwe Eerste Kamer. "Willen de initiatiefnemers nog snel een besluit voor die verkiezingen uit vrees voor een andere samenstelling van de Eerste Kamer? Aan de andere kant: juist omdat de senaat het doet, zouden de coalitiepartijen CDA en VVD niet zenuwachtig hoeven te worden."

"Alles afwegende zou ik zeggen: laat de nieuwe Eerste Kamer besluiten of die enquête er moet komen. Maar ik zal aandachtig morgen naar de ChristenUnie luisteren."

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden