Enquête naar ondergang Meavita
De Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam zal vrijwel zeker een onderzoek laten instellen naar mogelijk wanbeleid bij het failliete thuiszorgconcern Meavita. Vakbond Abvakabo FNV is al anderhalf jaar bezig met het aanvragen van zo'n enquête.
AMSTERDAM - Vanmiddag is de zitting van de Ondernemingskamer. De beslissing wordt over enkele weken verwacht. 'Maar ik zal een beer opeten als het niet doorgaat', zegt advocaat Arno van Deuzen van Abvakabo FNV.
Meavita was tot het faillissement in maart 2009 het grootste thuiszorgconcern van Nederland met 20 duizend werknemers, 100 duizend klanten en een half miljard euro omzet. De ondergang was een enorme, miljoenen kostende dreun voor alle betrokkenen, inclusief de politiek.
De belangrijkste verantwoordelijke was Loek Hermans, binnenkort fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en destijds president-commissaris van Meavita. Hij wordt beschouwd als het belangrijkste doelwit van de enquête.
Bestuurder Harma Schrage van Abvakabo: 'We willen aantonen dat er mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor die ondergang. Dat niet iedereen een beetje schuldig is, maar dat een aantal mensen foute beslissingen heeft genomen.'
De bond wil schadevergoeding voor zijn leden. 'Mensen hebben hun baan verloren, mensen hebben in de stress gezeten. We hebben die schade nog niet berekend, maar dat die er is, staat buiten kijf.' Ook de schade van de vakbond zelf kan worden verhaald op eventueel aansprakelijke bestuurders.
De ondernemingsenquête is een eerste stap in een lange juridische procedure. Als wanbeleid wordt vastgesteld, volgt de vraag of de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld. Pas daarna volgt de schadeprocedure zelf. Abvakabo wil die hele weg bewandelen. Ook de curatoren van de drie failliete takken van Meavita zouden dat kunnen doen. Zij hebben zich er nog niet over uitgesproken, maar Henk Pasman, curator van Meavita Nederland, sluit het niet uit.
Een 'normale' enquête bij de Ondernemingskamer betreft een vennootschap, en wordt aangevraagd door aandeelhouders die zich tekortgedaan voelen. Deze enquête is gericht tegen het bestuur van een stichting, en dat komt bijna nooit voor. De aanvrager is een vakbond, ook dat is zeldzaam.
Abvakabo wilde in januari vorig jaar al een enquête in gang zetten, maar toen verzette Marius Josephus Jitta, advocaat van Loek Hermans en de andere commissarissen en bestuurders, zich fel. Volgens hem was de vakbond niet ontvankelijk. Omdat de onderneming was verdwenen, had de bond geen belang meer. Dat verzet heeft Josephus Jitta opgegeven.
Woensdag kwamen de advocaten van alle betrokken partijen bijeen. Schrage van Abvakabo: 'Ze steunen nu allen de aanvraag.'
undefined