Enquête metrolijn in bizarre sferen

‘Het kan waar zijn, maar ook helemaal anders.’ Met deze woorden van de man die vijf jaar lang mede-verantwoordelijk was voor de Noord-Zuidlijn, is de raadsenquête in surrealistische sferen beland.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Herman van Veldhuizen, van 2003 tot 2008 directeur van het Projectbureau Noord-Zuidlijn, verklaarde donderdag op dag negen van de enquête naar de nieuwe metro dat prognoses over het tijdstip van oplevering gaandeweg geen zin meer hadden.

De Amsterdamse gemeenteraad kreeg in 2007 te horen dat de Noord-Zuidlijn in 2013 klaar zou zijn. Van Veldhuizen: ‘De waarschijnlijkheid daarvan werd door ons toen al ingeschat op minder dan 1 procent.’ Inmiddels luidt de prognose 2017.

Om de metro vanuit Noord onder het CS te kunnen laten rijden, is de gehele fundering van het station vernieuwd. Van dit proces, zo vertelde Van Veldhuizen, heeft Amsterdam grijze haren gekregen. En niet alleen omdat de aannemers regelmatig stuitten op onverwachte technische problemen.

Onder ede verklaarde hij dat de hoofdstad volstrekt verkeerde contracten met de aannemers had gesloten, dat Amsterdam een arbitrage moest inschakelen maar verloor. Alle risico’s bleken voor rekening van de stad.

Nog erger: ook de contracten met de bouwers van de drie diepe stations en het bedrijf dat uiteindelijk de metrotunnel door de oude binnenstad moet boren, waren ondeugdelijk. Schuldigen, aldus Van Veldhuizen: de stadsadvocaten van kantoor Nauta. Alle contracten moesten worden opengebroken en opnieuw uitonderhandeld. Dat heeft veel tijd en honderden miljoenen euro extra gekost.

Commissievoorzitter Maurice Limmen (CDA) vatte het betoog van de topambtenaar samen met een variant op een bekende roman van Gabriel García Márquez: Kroniek van een aangekondigde tragedie.

De aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. (ANP) Beeld
De aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden