Enquête Kamer naar bouwfraude

De Tweede Kamer begint een parlementaire enquête naar de bouwfraude. Alle partijen vinden dat álle beschikbare informatie boven tafel moet komen, om te zien hoe omvangrijk de fraude is en hoe die moet worden bestreden....

De tijdelijke commissie onder leiding van het Kamerlid Vos (GroenLinks) stelt na zes weken onderzoek vast dat er 'reële vermoedens bestaan voor onregelmatigheden in de bouw'. Aanleiding voor het onderzoek was de fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel en de dubbele boekhouding van het bedrijf Koop Tjuchem, die door een ex-directeur werd bekendgemaakt.

Uit gesprekken is de commissie-Vos gebleken dat vooroverleg tussen aannemers - sinds 1992 verboden - nog steeds voorkomt. Bedrijven maken afspraken over onderlinge vergoedingen bij aanbestedingen en over de verdeling van winsten die via prijsopdrijving zijn verkregen. Ook heeft de commissie aanwijzingen voor ongeoorloofde afspraken in de grondstoffenmarkt (zand, beton, asfalt).

De markt is volgens de commissie 'erg regionaal georiënteerd'. Het is moeilijk voor buitenlandse gegadigden om mee te doen. De gunningscriteria zijn soms selectief en in de wegenbouw blijken voor projecten boven de 45 miljoen euro maar weinig bedrijven mee te dingen. Het maken van bouwcombinaties lijkt volgens de commissie vaak helemaal niet nodig. Vos: 'Redenen voor het maken van die combinaties zouden kunnen zijn: spreiding van het risico of afscherming van de markt.'

De overheid schiet tekort als 'zelfbewuste opdrachtgever'. Een zwak punt vindt de commissie dat de overheid vaak gebruikmaakt van dezelfde expertisebureaus. Ook wordt soms laag begroot en worden risico's naar de bedrijven afgeschoven.

De bevindingen zijn volgens de commissie aanleiding de aard en omvang van de onregelmatigheden in de bouw en de structuur van de sector te onderzoeken. Ook moet worden bekeken of de wet- en regelgeving voldoen en wat de rol van de overheid is.

De Schipholzaak zou duidelijk moeten maken wie welke rol speelt. Via het Koop Tjuchem-dossier zouden de netwerken kunnen worden blootgelegd. Maar ook de negen mislukte aanbestedingen waar het ministerie van Volkshuisvesting mee te maken kreeg, bieden volgens de commmissie aanknopingspunten.

Wie de enquête gaat leiden is nog onbekend. Vos is beschikbaar, maar het is onduidelijk of de VVD haar dat gunt. De VVD is aan de beurt een enquêtecommissie te leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden