Enquête Bijlmerramp

MET de verhoren van een reeks ooggetuigen begint een parlementaire enquêtecommissie vandaag het onderzoek naar de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmer....

In de jaren nadien is de ramp de gemoederen blijven bezighouden. En ook nu zijn veel vragen nog onbeantwoord. Om een paar van de meest prangende te stellen: wie waren de mannen in witte jassen die direct na de ramp op het terrein opdoken? Wat is er gebeurd met een van de twee zwarte dozen? Waarom hebben hulpverleners en omwonenden van de plaats van de ramp last gekregen van uiteenlopende ziekteverschijnselen?

De Kamercommissie die nu aan de slag gaat, heeft zich voorgenomen 'het verhaal compleet' te maken. Dat is een veelbelovende opdracht, maar ze lijkt op voorhand te hoog gegrepen. Hoe graag de commissie onder leiding van CDA'er Meijer de onderste steen ook boven wil krijgen, de kans dat dit lukt is gering. Die is niet alleen klein omdat het geheugen van veel ooggetuigen en betrokkenen begrijpelijke lacunes vertoont, maar ook omdat te veel documenten zijn verdwenen of vernietigd.

Bovendien belijden de Israëlische autoriteiten met de mond alle medewerking, maar heeft de praktijk tot nu toe geleerd dat van Israël niet het laatste woord is te verwachten.

Illustratief in dit verband is de houding van de generaal die destijds namens de autoriteiten de vliegramp onderzocht. Hij noemt de parlementaire enquête een politieke stunt en zegt dat de verhalen over gezondheidsklachten slechts geruchten zijn die door op winst beluste advocaten worden aangezwengeld. Israël heeft geen relevante nieuwe informatie, zegt deze boodschappenjongen van de Israëlische regering.

Daarmee slaat Israël in één klap de deur dicht voor het mogelijke antwoord op gerezen vragen. Zo zal nooit duidelijk worden wat voor militair materieel in de Boeing werd getransporteerd. Ook ontbreekt nog helderheid over 30 van de 115 ton lading in het vliegtuig. Zonder echte en gemeende openheid van de Israëlische autoriteiten blijft de ramp met de El Al-vlucht ten dele in nevelen gehuld.

De Kamercommissie heeft nu de ondankbare taak bij zoveel tegenwerking de toedracht en de nasleep van de ramp te reconstrueren. Dat is nodig om de nabestaanden en de slachtoffers genoegdoening te verschaffen.

Als deze direct betrokkenen uiteindelijk, ruim zes jaar later, aan het onderzoek het gevoel overhouden dat politiek Den Haag ernstig heeft geprobeerd de waarheid te achterhalen, is er toch iets gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden