cijfers bij het nieuwscorona

Enorme verschillen in priktempo tussen rijke en arme landen, sterfte loopt snel op in Indonesië en Myanmar

De belangrijkste coronacijfers van zondag: de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen wordt steeds groter. In Indonesië en Myanmar, waar de vaccinatiegraad laag is, zijn de sterftecijfers nooit eerder in de crisis zo hoog geweest.

Een boeddhistische monnik houdt een zuurstoffles vast. In Myanmar stierven vorige week minstens 2.500 personen aan covid-19. De chaos in de ziekenhuizen is groot sinds de coup in februari, aan vrijwel alles is een tekort.   Beeld AP
Een boeddhistische monnik houdt een zuurstoffles vast. In Myanmar stierven vorige week minstens 2.500 personen aan covid-19. De chaos in de ziekenhuizen is groot sinds de coup in februari, aan vrijwel alles is een tekort.Beeld AP

Pfizer en Moderna verhogen vaccinprijzen EU, verschil priktempo rijke en arme landen vergroot

Het verschil in vaccinatiegraad wordt steeds groter tussen arme en rijke landen. Van de inwoners van de 67 landen met de hoogste nationale inkomens, kreeg 54 procent een eerste prik tegen covid-19. In de 25 minst welvarende landen kreeg slechts 1 procent van de bevolking een eerste dosis vaccin toegediend. Veel rijke landen hebben al vroeg overeenkomsten gesloten over vaccinlevering. De meeste armere landen zijn daardoor afhankelijk van internationale donaties en het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Britse zakenkrant de Financial Times maakte zondag bekend dat de farmaceutische bedrijven Pfizer en Moderna hun coronavaccins tegen hogere prijzen gaan verkopen aan de Europese Unie. Pfizer verhoogde de prijs van 15,50 euro naar 19,50 euro, Moderna van 19 euro naar 21,50 euro. Middeninkomenslanden krijgen het vaccin tegen de helft van de prijs, de armste landen tegen kostprijs. De EU kan de komende twee jaar rekenen op 1,8 miljard Pfizer- en 150 miljoen Moderna-doses, die vooral ingezet moeten worden voor een derde ‘boosterprik’.

Hoogste coronasterfte in Myanmar en Indonesië sinds begin van de pandemie

In Indonesië en Myanmar gaat de nieuwe golf van coronabesmettingen, anders dan in veel westerse landen, ook gepaard met de hoogste sterftecijfers sinds het begin van de coronacrisis. In Indonesië is nu 7 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, in Myanmar naar schatting zo’n 3 procent. Indonesië meldt deze week ruim 12 duizend sterfgevallen, 44 per miljoen inwoners. De Indonesische ziekenhuizen kampen met een groot tekort aan bedden en zuurstof, vooral op Java en Bali. In Myanmar is de sterfte nog hoger, daar stierven vorige week minstens 2.500 personen aan covid-19, of 47 doden per miljoen inwoners. De chaos in de ziekenhuizen is groot sinds de coup in februari, aan vrijwel alles is een tekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden