Enorme swings door verschil in tempo

Een frequente lezersvraag: is bieden of spelen belangrijker? Het antwoord daarop is niet rechtlijnig. Op de eerste plaats bestaan er individuele verschillen....

Kees Tammens

Een topbridger is vaardig in af- en tegenspel. Onvoorspelbare ontwikkelingen tijdens het bieden gooien echter regelmatig roet in het eten. Op topniveau vallen daarin de meeste beslissingen. Uiteenlopende, dikwijls grillige, factoren spelen een rol. Opent iemand – en waarmee – wel of niet? Hoe intervenieert de tegenpartij? Ook het toeval spreekt mee.

In de eerste fase van de NK viertallen, een dubbelrondige competitie met twaalf teams, produceerden extreme verdelingen grote scores. Titelverdediger De Lombard sloeg zich het beste door deze netelige materie heen en koos voor een halve finale tegen Star. De andere finalist komt uit Modalfa versus ’t Onstein.

Verschil in tempo was in diagram 1 de oorzaak van enorme swings.

Zie diagram 1

De 4*-opening zette de zaak in vuur en vlam. Noord probeerde met 6* de deur voor oost dicht te gooien, maar hij was aan het verkeerde adres. Eerst 7* en vervolgens zelfs 7SA, eenvoudig gemaakt met *H goedgeplaatst.

Een rustige 3*-opening en een kalme noord. Oost-west deden het prima door 6* te bereiken maar verloren wel 13 imps tegen het groot slem van de andere tafel. Het kon nog anders:

Niet zuid, met een onverwachte pas, maar noord – met een opvallende conventionele 1* (tweekleurenspel in * en *!) - startte de vijandelijkheden. Oost doubleerde informatief waarna voor zuid 4* opgelegd pandoer was. West wist niet dat oost zo sterk was en zag (met veel verliezers in de rode kleuren) af van 5* waarna oost de zekere plus nam en 4* doubleerde.

Met perfect tegenspel kan de leider op zes slagen gehouden worden. Dan moet west na *A in de tweede slag *V naspelen. Oost-west maken dan in totaal een klaverenslag, twee in ruiten, een hartenslag en drie troefslagen omdat zuid in totaal vier keer moet troeven en uiteindelijk *9 van oost tot slag promoveert. West speelde *H in de tweede slag waarna de leider zeven slagen bij elkaar grabbelde.

Huizenhoog bieden is gemeengoed in de meesterklasse getuige de scherpe kwetsbare manche in diagram 2.

Zie diagram 2

Met *A achter *H twee verliezers in klaveren en *A als zekere verliesslag was het contract afhankelijk van het feit of de leider de schoppen voor nul verliezers kon afwerken: *H-doubleton in oost of *10 in oost bij de na de opening vrijwel zekere *H?

West kwam uit met *4, *H en *A in oost die klaveren doorspeelde voor *10 in west. De derde klaveren werd door zuid getroefd. De leider speelde troef, via *H voor *A in oost die met troef van slag ging naar *9. De leider speelde hierna *H, *V en *A waarop oost niet meer bekende. De twee doubletons van oost in de rode kleuren waren bekend, plus vijf kaarten in klaveren.

De leider wist nu dat oost geen doubleton in schoppen kon hebben en nam na *B, *H en *A de snit op *10 in oost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden