nieuwsorkaan dorian

Enorme schade en 9 doden op Bahama’s, orkaan Dorian trekt naar Florida

De orkaan Dorian heeft delen van de Bahama’s zwaar beschadigd. Het dodental is opgelopen tot negen. Premier Hubert Minnis verwacht dat dit nog zal oplopen. De iets in kracht afgenomen orkaan trekt nu richting Florida, waar een miljoen inwoners hun huizen moeten verlaten.

Vrijwilligers op de Bahama’s redden dinsdag families die na orkaan Dorian vast kwamen te zitten.  Beeld AP
Vrijwilligers op de Bahama’s redden dinsdag families die na orkaan Dorian vast kwamen te zitten.Beeld AP

Dorian beweegt zich de komende dagen omhoog langs de Amerikaanse kust. In totaal zijn twee miljoen bewoners van Florida, Georgia en North en South Carolina gewaarschuwd dat het veiliger is te evacueren. Hoewel de orkaan iets in kracht is afgenomen, waarschuwt het Amerikaanse National Hurricane Center voor ‘mogelijk levensgevaarlijke overstromingen’ door een stijgend waterniveau.

‘Dit is de zwaarste en grootste orkaan in de moderne geschiedenis en zeker de sterkste die we ooit hebben gezien’, verklaarde gouverneur Henry McMaster van South Carolina. ‘We weten dat niet iedereen gelukkig zal zijn met de evacuatie, maar we hopen dat we op die manier iedereen in leven kunnen houden.’

Premier Minnis van de Bahama’s sprak van ‘een van de grootste tragedies die het land ooit heeft meegemaakt’. Zeker 100 duizend inwoners zijn het slachtoffer geworden van de grootschalige verwoesting op de eilanden. Volgens het Rode Kruis zijn zo’n 13 duizend huizen verwoest of zwaar beschadigd. ‘Wij verwachten dat de schade extreem groot zal zijn’, aldus de consul-generaal van de Bahama’s in Washington.

Freeport, Grand Bahama. Beeld AP
Freeport, Grand Bahama.Beeld AP

Beschadigd

Vooral op het eiland Great Abaco is de schade enorm, omdat het oog van de storm hier overheen trok. In Marsh Harbour, de hoofdstad van Abaco, is naar schatting zo’n 60 procent van de huizen beschadigd. Op video’s van het eiland is te zien hoe wijken zijn ondergelopen, gebouwen en huizen met de grond zijn gelijkgemaakt en boten en scheepscontainers overal verspreid liggen. Van veel gebouwen zijn de daken en muren weggerukt door de krachtige wind.

‘Mud is volledig vernietigd’, aldus Minnis over de sloppenwijk Mud. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is op het eiland Grand Bahama en de belangrijkste stad Freeport. Hulpverleners kunnen moeilijk het gebied bereiken. Volgens het orkaancentrum in Miami waren de golven op Grand Bahama 3,7 tot 5,5 meter hoger dan wat normaal is bij vloed. Het telefoonverkeer op zowel Great Abaco als Grand Bahama ligt plat, wat de hulpverlening bemoeilijkt.

Verwoestingen door orkaan Dorian op de Bahama’s. Beeld EPA
Verwoestingen door orkaan Dorian op de Bahama’s.Beeld EPA

Volgens de VN is er waarschijnlijk dringend voedsel nodig voor zo’n 60 duizend inwoners van beide eilanden. Veel bewoners zijn op zoek naar familieleden. Op een Facebook-bericht van een nieuwssite reageerden in korte tijd 1.600 personen die op zoek waren naar familieleden. Dorian had een windsnelheid van zo’n 175 kilometer per uur toen hij langzaam over de Bahama’s trok. De orkaan is naast Gilbert (1988), Wilma (2005) en een orkaan uit 1935 de op een na krachtigste Atlantische orkaan die ooit aan land kwam.

Het verwachte pad van orkaan Dorian. Beeld de Volkskrant
Het verwachte pad van orkaan Dorian.Beeld de Volkskrant

De orkaan Dorian heeft een gigantische ravage veroorzaakt op de Bahama’s. Huizen zijn vernield, auto’s meegesleurd en hoogspanningskabels kapot getrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden