nieuwstyfoon hagibis

Enorme reddingsoperatie in Japan na zwaarste tyfoon sinds zestig jaar

De Japanse regering heeft bijna dertigduizend militairen, brandweerlieden en hulpverleners ingezet om mensen te redden en voorzieningen te herstellen na de krachtige tyfoon Hagibis die het land zaterdag trof. 

Reddingswerkers in Nagano. Beeld null
Reddingswerkers in Nagano.

De tyfoon, de zwaarste in zestig jaar, ging gepaard met enorme hoeveelheden regen met als gevolg modderstromen en rivieren die buiten hun oevers traden. Zeker 23 mensen vonden de dood, maar er wordt nog steeds gezocht naar vermisten.

De tyfoon Hagibis kwam zaterdagavond plaatselijke tijd aan land in de buurt van Tokio, waar de straten leeg waren en het verkeer grotendeels stil lag. De bevolking was vooraf gewaarschuwd voor de superstorm. Hele wijken kwamen onder water te staan, maar de schade in de hoofdstad bleef beperkt.

Door de hevige regenval zijn rivieren rond Tokio overstroomd. Beeld null
Door de hevige regenval zijn rivieren rond Tokio overstroomd.

De tyfoon, die over een breedte van honderden kilometers toesloeg, richtte vooral verder in het land veel schade aan. Zeker een half miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, soms ook zonder water. In het district Nagano kwamen tal van woonwijken onder water te staan nadat de dijken langs de rivier Chikuma het hadden begeven. Helikopters van het Japanse leger waren zondag druk bezig wanhopige mensen van de daken van hun huizen te plukken. Een bejaarde vrouw kwam om toen ze bij een reddingspoging naar beneden viel.

Brandweerlieden in de stad Kawagoe zijn bezig inwoners te evacueren van het balkon van hun onder water gestroomde huis na het overtrekken van de tyfoon Hagibis.
 Beeld null
Brandweerlieden in de stad Kawagoe zijn bezig inwoners te evacueren van het balkon van hun onder water gestroomde huis na het overtrekken van de tyfoon Hagibis.

Ook delen van de stad Fukushima, waar zich acht jaar geleden een ernstig kernongeluk voordeed, stonden onder water. Maar voor zover bekend deden zich bij de kerncentrale geen problemen voor. De autoriteiten waarschuwden de bevolking in andere delen van het land voor het gevaar van nieuwe modderstromen. In sommige plaatsen werden hele huizen verzwolgen door modderstromen, terwijl mensen werden meegesleept door kolkende rivieren.

In grote delen van het land is in een nacht meer regen gevallen dan normaal in bijna een half jaar. De wateroverlast werd nog verergerd doordat de autoriteiten sommige dammen moesten openzetten om te voorkomen dat ze onder de druk zouden bezwijken. 

Brandweerlieden inspecteren een ondergelopen straat in de wijk Ota van Tokio. Foto JAPAN OUT. Beeld null
Brandweerlieden inspecteren een ondergelopen straat in de wijk Ota van Tokio. Foto JAPAN OUT.

Hagibis is de krachtigste tyfoon in de afgelopen zestig jaar die aan land kwam in Japan. Er werden windsnelheden van 198 kilometer per uur gemeten. Het openbare leven werd grotendeels stilgelegd door het noodweer. Veel treinen reden niet meer en ook werden ruim 1500 vluchten geschrapt.  De tyfoon is inmiddels afgenomen tot een tropische storm. Langzaam komt alles weer op gang. In de regio rond de hoofdstad Tokio rijden weer treinen. Zelfs de zon schijnt weer. Wel zijn nog meer dan 800 binnenlandse vluchten van Japanse luchtvaartmaatschappijen voor zondag geschrapt.

Nog maar een maand geleden richtte een andere tyfoon zware schade aan bij zeker 30 duizend huizen in Chiba, even ten oosten van Tokio. 

Een deel van Kawagoe, ten noorden van Tokio, staat onder water. Beeld null
Een deel van Kawagoe, ten noorden van Tokio, staat onder water.
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden