Enkele maanden exportverbod door blauwtong

Het exportverbod voor herkauwers, ingesteld nadat de blauwtongziekte is vastgesteld onder schapen in Zuid-Limburg, zal zeker enkele maanden gelden. Minister Veerman van Landbouw heeft dat gezegd...

De blauwtongziekte, overgebracht door een mug komt geregeld voor in zuidelijke EU-landen. De ziekte werd woensdag voor het eerst in Nederland vastgesteld, bij een bedrijf in Kerkrade. Mogelijk zijn ook schapen op veertien andere bedrijven besmet.

Het ministerie houdt er rekening mee dat 30 tot 40 procent van de schapen in Nederland overlijdt. De ziekte kan leiden tot kreupelheid en de dood. Andere herkauwers, zoals koeien en geiten worden wel ziek, maar overlijden niet aan blauwtong. Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk.

Als gevolg van de ontdekking geldt voor Nederland per direct een algeheel exportverbod van levende herkauwers (runderen, schapen en geiten) en 'levende producten' van deze dieren (sperma, eicellen en embryo’s).

Minister Veerman van Landbouw heeft gezegd dat het exportverbod zeker enkele maanden geldt. Als de ziekte eenmaal is uitgewoed, gaat een extra termijn in van honderd dagen. De overheid wil eerst zekerheid zijn hebben voordat het uitvoerverbod wordt opgeheven. Branche-organisatie LTO maakt bezwaar tegen de maatregelen en wil het exportverbod beperken tot het zuidelijk deel van het land.

De economische schade is volgens Sjraar van Beek, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij, aanzienlijk. Als het verbod zolang geldt, verliezen de exporteurs hun internationale contacten en prijst Nederland zich uit de markt. Veerman volgt echter de Europese regelgeving. De Europese Commissie is tevreden over de genomen maatregelen.

Het ministerie liet eerder weten dat rond de besmette bedrijven een beschermingsgebied van 100 kilometer komt met daaromheen nog een toezichtgebied van 50 kilometer. Levende herkauwers mogen deze gebieden niet verlaten. In het beschermingsgebied wordt geadviseerd om herkauwers, varkens en paarden op te stallen, en insecticiden te gebruiken.

Bij bedrijven waar blauwtong wordt gevonden zal naar verwachting niet op grote schaal geruimd worden. De ziekte verspreidt zich heel anders dan beruchte vee-epidemieën zoals mond- en klauwzeer, varkenspest en de vogelgriep, die heel snel van dier op dier kunnen overslaan.

Veerman noemt het een raadsel hoe de ziekte hier heeft kunnen komen. ‘De ziekte heeft in één keer een oversteek gemaakt’. Mogelijk als gevolg van klimaatsverandering bereikt de mug die de besmetting kan overdragen steeds noordelijker regio's, stelt het ministerie van Landbouw. Volgens het Centraal Instituut voor Dierziektetechnologie (CIDC) is een geïmporteerd en besmet dier mogelijk de oorzaak van de uitbraak van de blauwtongziekte.

Volgens Veerman neemt het besmettingsgevaar in de loop van de tijd vanzelf af als het kouder wordt. ‘Na half oktober zal de ziekte niet overleven omdat de muggen zullen uitsterven.’

Computerbeeld van het blauwtongvirus, dat donderdag bij een schapenbedrijf in het Limburgse Kerkrade is ontdekt. Bij diverse bedrijven bestaat het vermoeden van besmetting met het virus. (ANP)Beeld Science Photo Library
De Algemene Inspectiedienst (AID) is in Zuid-Limburg begonnen met controles naar illegale veetransporten. Nadat bij een schapenbedrijf in Kerkrade donderdag de blauwtongziekte werd ontdekt, geldt in de omgeving een vervoersverbod. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden