'Enkele evacuatiebussen Aleppo aangevallen en in brand gestoken'

De evacuaties uit de Syrische stad Aleppo zijn hervat. Syrische staatsmedia meldden zondagochtend dat de eerste bussen Oost-Aleppo in zijn gereden onder begeleiding van het Rode Kruis. Het Rode Kruis zelf kan dit nog niet bevestigen. Enkele evacuatiebussen zouden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondagmiddag zijn aangevallen en in brand gestoken.

Redactie
De bussen die in brand werden gestoken nabij de dorpjes al-Foua and Kefraya. Beeld reuters
De bussen die in brand werden gestoken nabij de dorpjes al-Foua and Kefraya.Beeld reuters

Volgens Syrische staatsmedia hebben de rebellen en de regering een deal gesloten. Rebellen en hun familieleden mogen Oost-Aleppo verlaten in ruil voor de evacuatie van burgers uit de dorpen Al-Foua en Kefraya, die in handen van de rebellen zijn, naar gebied dat in overheidshanden is. Ook in de twee dorpen zouden al bussen zijn gearriveerd, melden Libanese media.

Enkele bussen die zondagmiddag op weg waren naar al-Foua en Kefraya, werden onderweg aangevallen en in brand gestoken, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De Syrische staatsmedia spreken van 'gewapende terroristen'.

Tegenstrijdige berichten

Vrijdag werden de evacuaties van rebellen uit het belegerde Oost-Aleppo, die onderdag van start waren gegaan, stilgelegd. De Syrische regering en de rebellen beschuldigden elkaar van het beschieten van evacuatiekonvooien en volgens regeringsbronnen probeerden de rebellen wapens en gevangenen mee naar buiten te smokkelen.

Er klinken al dagen tegenstrijdige berichten over de voortgang van de evacuaties. Rusland beweerde vrijdag dat ze al afgerond waren, terwijl de Verenigde Naties sprak van 50 duizend burgers die nog wachtten op een uittocht uit de belegerde oostelijke enclave. Volgepakte bussen die de regeringswijk Ramousah hadden bereikt zouden zijn teruggestuurd. Zaterdag meldden bronnen van de kant van de regering en van de rebellen dat de evacuaties verder zouden gaan, maar er gebeurde niets.

Toezicht

Volgens het Rode Kruis zijn sinds donderdag drieduizend burgers en 40 gewonden uit Oost-Aleppo geëvacueerd. Rusland hanteert hele andere cijfers: 9.500 mensen, inclusief 4.500 strijders en 337 gewonden, zouden de rebellenwijken hebben verlaten.

Turkije heeft aangekondigd dat er twee kampen zijn opgezet in het grensgebied. In totaal kunnen hier 80 duizend vluchtelingen worden ondergebracht. Zieken en zwaargewonden hebben toestemming om de grens met Turkije over te gaan.

De VN-Veiligheidsraad stemt zondag over een Frans voorstel om de Verenigde Naties officieel toezicht te laten houden op de evacuaties. Het is onduidelijk of Rusland voor of tegen deze resolutie gaat stemmen.

Overwinning Assad

Het Syrische leger garandeerde eerder deze week een veilige aftocht uit Oost-Aleppo onder begeleiding van Russische soldaten. Voor de Syrische president Bashar al-Assad is de herovering van Aleppo zijn grootste overwinning in de Syrische burgeroorlog: voor het eerst in jaren heeft hij de macht terug in alle grote steden in Syrië. Nu de rebellen zijn verbannen naar het platteland, is het effectief gedaan met de politieke oppositie die hem sinds 2011 omver heeft proberen te werpen.

Lees meer over de val van Aleppo

De oorlog is nog niet voorbij
Maanden van belegering en bombardementen van het Syrische leger gingen vooraf aan de ineenstorting van de verdedigingslinies van de anti-Assad-groeperingen. Wat maakt de herovering van Aleppo zo'n belangrijke mijlpaal voor het Assad-regime?

Chaos rond evacuatie van Aleppo
Hoe kon het bestand deze week zo mislukken? Dat heeft te maken met de lappendeken aan strijdende partijen in Aleppo, legt correspondent Ana van Es uit. Op het eerste gezicht wordt de oorlog gevoerd tussen het leger van president Assad en de rebellen, die onderling uiteenvallen in meer dan zestig groeperingen. Maar het Syrische leger alleen kan de oorlog niet winnen. Daarom krijgt Assad militaire steun van Rusland, maar ook van een wirwar aan milities uit Iran, Irak en Afghanistan.

Idlib is het zwarte gat na Aleppo
Duizenden bewoners van Aleppo worden overgebracht naar de provinciestad Idlib. De slag om dit laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen is al begonnen. Is hier wel sprake van evacuatie? (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden