Enkelband 'Syriëgangers' Arnhem mag af

De twee Arnhemmers die augustus 2013 in Duitsland werden onderschept op weg naar Syrië, mogen maandag hun enkelband afdoen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vanmiddag bepaald. Hakim B. (22) heeft er last van met sporten en Mohamed el A. (27) moet een operatie ondergaan waarbij de band in de weg zit.

Bewerkt door redactie
Mr. Aidan van Veen (Officier van Justitie), senior rechter, voorzitter Mr. Ludo Goossens, junior rechter, tekenaar, Mr. S. Weening (advocaat Mohamed el A.), Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank. Beeld anp
Mr. Aidan van Veen (Officier van Justitie), senior rechter, voorzitter Mr. Ludo Goossens, junior rechter, tekenaar, Mr. S. Weening (advocaat Mohamed el A.), Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag twee jaar cel tegen beide Arnhemmers wegens het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië. Zij hebben al een half jaar in voorarrest gezeten, maar mochten dat een jaar geleden verruilen voor elektronisch toezicht. Andere voorwaarden waarmee hun voorarrest toen is geschorst blijven nog wél van kracht, zoals het verbod om in de buurt van een vliegveld te komen.

De voorzitter van de rechtbank vroeg hun nadrukkelijk zelf bij de uitspraak te verschijnen op 9 februari omdat 'ik wat ik dan te zeggen heb graag in uw gezicht wil zeggen.'

Hun broers Abdelkarim el A. en Khalid B. strijden al in Syrië, vermoedelijk voor Jabhat al-Nusra. Abdelkarim - alias Abu Mohammed, alias Muhajiri Sháám - riep al eens op tot stevige actie tegen de Nederlandse overheid.
Mohamed en Hakim werden met bivakmutsen, gevechtskleding, walkietalkies en zonnecelopladers aangehouden in Duitsland. Het OM vindt het voorbereiden, faciliteren en samenspannen voor terroristische misdrijven in Syrië bewezen.

Mohamed el A. zei dat hij naar Syrië wilde om mensen te helpen en zich in een islamitisch land te vestigen. Hakim B. zei dat hij op vakantie wilde en zijn broer wilde ontmoeten. Ze hadden 15.000 euro cash en 'uitrusting' in hun dure huurauto's waarmee ze in Kleef werden aangehouden, benadrukt het OM.

Links naar onthoofdingen
Uit aangetroffen communicatie blijkt volgens de aanklager dat El A. en zijn minderjarige halfbroertje met hun broer Abdelkarim zouden willen strijden in de jihad. Het gaat om Skype-gesprekken, WhatsApp-berichten, filmpjes waarin het halfbroertje jihadstrijder speelt en beelden van Abdelkarim in Syrië.

Ook zoektermen, links naar onthoofdingen en een preek wijzen op radicaal gedachtegoed. Hoewel dat in Hakim B.'s omgeving minder duidelijk was, vindt het OM ook zijn voornemen voor de strijd bewezen.
Niet alle buitenlandse strijders in Syrië zijn fanatieke jihadisten: ook gemeenschapsgevoel en verhoging van sociale status zijn motieven voor Syriëgangers. De moeder van Hakim B. waarschuwde zelf de marechaussee.

De advocaten van El A. en B. stellen dat de gewapende strijd niet de intentie was van de verdachten en dat het OM dat baseert op speculaties. Een huurauto, outdoorkleding en geld zijn geen 'middelen voor de strijd'.
De uitspraak wordt 9 februari verwacht.

Jihadstrijders uit West-Europa naar Syrië en Irak. Beeld anp
Jihadstrijders uit West-Europa naar Syrië en Irak.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden