Enige Weense kraakpand ontruimd

Kraken, daar is de gemiddelde Oostenrijker niet dol op. In het geordende Wenen is dan ook maar één krakersbolwerk en daaraan is maandag een einde gemaakt. De politie, die iedere journalist 'uit veiligheidsredenen' op afstand hield, wist de negentien krakers na zestien uur uit het pand te verwijderen.

AMSTERDAM - Dat Oostenrijkers niet bekend zijn met het fenomeen, bleek uit de ongekende omvang waarmee de Weense politie uitrukte om 'Pizzeria Anarchia' van haar onwelkome bewoners te ontdoen: 1.700 politieagenten, verscheidene waterkanonnen, helikopters en een pantserwagen. Ter vergelijking: bij een voetbalwedstrijd met twintigduizend toeschouwers staan zo'n duizend agenten paraat.

Toen de felgroene pantserwagen wat onhandig tegen de deur beukte, gooiden de krakers oranje verf, veren en uitwerpselen uit de ramen. Glazen flessen vielen kapot. De barricades, die al dagen van tevoren waren gebouwd, werden versterkt met hekwerken en ander materiaal dat de politie eerder op de dag had achtergelaten. 'Een logistieke fout', gaf een woordvoerder van de politie toe.

De politie begon om vijf uur 's ochtends met de ontruiming, en wist pas na een uur of vijf de deur open te breken. Rond half vier arresteerde de politie een groep zwartgeklede punkers die, solidair met de krakers, op straat rondhing. Pas tegen negen uur 's avonds wist de Weense politie alle barricades en boobytraps in het pand te trotseren en werden de negentien krakers afgevoerd. Inmiddels zijn alle 31 arrestanten vrijgelaten.

Kraken gaat er wat anders aan toe in Oostenrijk. Tenminste, in het enige geval dat hier bekend is. De krakers, die het pand tweeënhalf jaar lang bezetten, werden door de eigenaren uitgenodigd, zo schrijven ze op hun verrassend ordelijke blog dat in meerdere talen is vertaald.

De eigenaren wilden het gebouw aan een tweede leven laten beginnen, en de krakers moesten de huurders wegjagen. Dit liep niet geheel volgens plan: de punkers en de huurders raakten bevriend en verzetten zich gebroederlijk tegen de onderdrukking door de huisbaas.

In Pizzeria Anarchia kon iedereen die zich 'respectvol en op geen enkele manier gewelddadig of discriminerend gedraagt' terecht voor een steenovenpizza tegen een vrijwillige donatie of voor een politieke film, documentaire of debatavond.

Met de actie oogstte de Weense politie kritiek, van zowel voor- als tegenstanders van de ontruiming. De Groene Partij trok de bekwaamheid van politiechef Gerhard Pürstl in twijfel, een zorg die door velen werd gedeeld.

'Nog een puber die de muren verft en een vuilnisbak neerzet, en de politie grijpt naar atoomwapens', schreef een twitteraar.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden