Enige-Echte-Egypte-pubquiz

Tussen hiërogliefenlezers beleeft Haro Kraak in Leiden een kennisspel met een hoog instapniveau en een lage drankrekening.

HARO KRAAK

Wanneer?

Donderdag 17 april, 19.00 tot 22.30 uur.

undefined

Waar?

In de hal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staan twintig tafeltjes opgesteld voor de tempel van Taffeh, die - mocht u indruk willen maken op uw museumdate - 657 blokken telt. Dat is het antwoord op vraag 1 van ronde 4 van deze Enige-Echte-Egypte-pubquiz, die in navolging van de populaire Ken-Uw-Klassieken-pubquiz voor het eerst wordt georganiseerd samen met de Stichting Friends of Saqqara. De blokkenkwestie is een van de weinige vragen waarbij de leek evenveel kans maakt als de kenner. Het instapniveau ligt ongeveer op: 'Noem twee farao's van wie we weten dat ze een piramide bouwden in Dasjoer?' Vooruit: Snofroe en Amenemhat II.

undefined

Wie?

De jury bestaat uit de in tweed gestoken wijsgeren Olaf Kaper, Rob Demarée en René van Walsem. Flinke namen in het wereldje, verzekeren teamgenoten. De quiz wordt geleid door de egyptologen Ben Haring en Vincent Oeters. De eerste haalt er een sardonisch genoegen uit om ingewikkelde vragen te eindigen met opmerkingen als: 'Eitje toch?' De laatste blinkt vooral uit in het aansporen meer te drinken. Hij begint subtiel ('Het heet niet voor niets een púbquiz'), komt steeds meer op stoom ('Vergeet u niet de kelen te smeren?'), maar weet uiteindelijk geen episch drankgelag te forceren. Saqqara-voorzitter Arnold-Jan Stuart, in het dagelijks leven bankier, is niet te beroerd om de antwoordvelletjes op te halen en ze van bemoedigend commentaar te voorzien. 'Lang niet gek!'

undefined

Hoe?

Antwoorden mogen in het Nederlands of in het Egyptisch opgeschreven worden. 'Maar', zo zegt quizmaster Haring met een glimlach, 'dan moeten ze wel in de correcte transliteratie staan.' Wie het juiste antwoord - eindelijk een keer - weet, moet het enthousiasme temperen. 'Niet zo hard praten!', wordt er om luistervinktechnische redenen naar elkaar gesist. Pas bij de ronde 'Egyptomanie' komt dat moment voor de popculturele egyptologen onder ons. Bij de eerste noten van When you believe van Whitney Houston en Mariah Carey verschijnen direct de beelden van The Prince of Egypt op het netvlies. Eitje, inderdaad.

undefined

Publiek?

Onder de Egypte-aficionado's vinden we niet één met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Maar dat betekent niet dat de aanwezigen geen hiërogliefen lezen. 'Dat kan iedereen hier', aldus een quizzer. Rond de tafeltjes zitten teams met namen als 'Suppoost to be' en 'De Egyptoloogjes 2006', veelal bestaande uit (oud-)studenten en faculteitsmedewerkers. Eén dapper team van assyriologen, die het oude Mesopotamië bestuderen, mengt zich in de strijd - tevergeefs. Op een verhoging aan de zijkant zitten de 'kijkers', die voor een gereduceerd tarief, 3 euro in plaats van 8, het schouwspel der kennis aandachtig observeren.

undefined

Terugkomen?

Het museum kunt u dagelijks bezoeken. De jaarlijkse Saqqara-dag is 17 mei. Op de volgende Egyptequiz zult u een jaar moeten wachten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden