Enig chauvinisme misplaatst

Efficiënt maar minder glorieus dan in de voorgaande jaren heeft Gari Kasparov voor de derde maal het Corustoernooi gewonnen. Bij zijn debuut in 1999 eindigde hij op 10 uit 13, vorig jaar was het een halfje minder en ditmaal nam hij genoegen met 9 uit 13, net genoeg om FIDE-kampioen...

In de slotronden beperkte Kasparov zich tot consolidatie van de vrijdag verworven voorsprong. Met fluwelen handschoenen bestreed hij Van Wely en Adams, die aangenaam verrast waren dat de rekening ditmaal gedeeld werd. Van Wely maakte voor het eerst in zijn carrière remise met Kasparov.

De laatste dagen verliepen desastreus voor de twee dappere soldaten die lange tijd de enigen waren die Kasparov concurrentie konden bieden. Alexei Sjirov, de koploper na de eerste week, ging zaterdag onder het juk door bij Kramnik en Alexander Morozevitsj verkeek zich lelijk op de Hongaar Leko die volgens zijn begeleiders te ziek was om te spelen maar eenmaal achter het bord gezeten te keer ging als een duivel.

Morozevitsj en Sjirov sloten in stijl af met een woeste onderlinge remise die beiden met lege handen achterliet: een gedeelde vijfde plaats, ver achter Kasparov en voorbijgestreefd door Anand, Kramnik en Ivantsjoek, drie spelers die lang onzichtbaar waren maar bij het naderen van de meet de pas versnelden.

Anand reikte met een eindsprint van 3 uit 3 tot de ongedeelde tweede prijs. Hij was vermoeid na het toernooi om het FIDE-wereldkampioenschap, zo werd gezegd en dat zal ook best waar zijn maar wat vergeten werd was zijn bijzonder aangename slotprogramma: drie Nederlanders op rij en wit tegen Piket en Van Wely. Kasparov keek er jaloers naar: 'Ik zou ook 3 uit 3 hebben gehaald als ik Anands kleurverdeling had gehad. Piket en Van Wely spelen met wit een klasse beter dan met zwart.'

Het eindklassement geeft geen aanleiding tot optimistische chauvinistische bespiegelingen. De Nederlanders, Tiviakov incluis, nemen de laatste plaatsen in en wonnen met zijn vieren slechts zes partijen. Onthutsend was de terugval van Jan Timman. Halverwege stond de oudste deelnemer van het gezelschap in de subtop, vier nederlagen op rij wierpen hem terug naar de laatste plaats.

Nauwelijks beter verging het de Nederlanders in de tweede groep die al evenzeer door de buitenlanders werd overheerst. Alleen Friso Nijboer hield zich staande in het geweld dat werd ontwikkeld door winnaar Michail Goerevitsj en de dertienjarige supertalenten Pentyala Harakrishna uit India en Teimour Radjabov uit Azerbeidjan.

Het enige lichtpuntje komt uit de open groep waarin Daniel Stellwagen, ook dertien, zijn eerste meesterresultaat haalde. Nooit presteerde een Nederlander dat op zo jonge leeftijd maar Stellwagen loopt alweer achter. De even oude Harakrishna en Radjabov haalden in Wijk aan Zee grootmeesterresultaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden