England was 'aan het dollen'

'Het was voor de lol.' Aldus soldate Lynndie England over haar rol in het Abu Ghraib-schandaal. England komt voor op een aantal van de geruchtmakende foto's uit de Iraakse gevangenis, waar Amerikaanse militairen gedetineerden mishandelden en vernederden....

Van onze correspondent

Dinsdag is in Fort Bragg in North Carolina een militaire hoorzitting begonnen die de vraag moet beantwoorden of ze voor een krijgsraad zal verschijnen. De 21-jarige Lynndie England is een van de zeven reservisten die zijn gearresteerd. De anderen zitten vast in Bagdad; omdat England zeven maanden zwanger is, is ze overgebracht naar de VS.

Volgens haar ondervrager, de opsporingsambtenaar Paul Arthur, was de ernst van de zaak aanvankelijk niet tot haar doorgedrongen. Arthur verklaarde gisteren voor de onderzoeksrechter: 'Ze dachten niet dat het ernstig was. Ze dachten niet dat het zo'n vaart zou lopen. Ze waren maar wat aan het dollen.'

England staat lachend, soms met de duimen omhoog, op een aantal foto's waarop te zien is hoe gevangenen worden vernederd en mishandeld. Zo poseert ze op de wereldwijd bekende foto van een naakte Irakees die is vastgelegd aan een hondenriem. De meeste van deze foto's zijn genomen door korporaal Charles Graner, de vriend van England. Hij zou haar hebben opgedragen te poseren.

De advocaten van England hebben steeds gezegd dat ze orders van anderen opvolgde. Maar volgens haar ondervrager had ze niet geprotesteerd en had ze maar van één sessie, toen foto's werden gemaakt van naakte, opeengestapelde gevangenen, gezegd dat ze handelde in opdracht.

Ook voeren Englands advocaten aan dat ze tot zondebok wordt gemaakt van een affaire die veel meer verantwoordelijken kent. Hoger in de militaire hiërarchie moeten superieuren geweten hebben van de mishandelingen, maar is gezwegen. Vanaf het begin van de affaire is gesuggereerd dat agenten van de geheime dienst de bewakers hebben aangezet tot de vernederingen. Het zou het verhoor vergemakkelijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden