Engelsen willen hogere pensioenen

De conservatief-liberale regering van David Cameron hoopt dat Britse gepensioneerden er in de toekomst 20 tot 30 procent op vooruit zullen gaan met hun pensioen. Daarom gaat het Verenigd Koninkrijk het Nederlandse pensioenstelsel deels overnemen.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Britse werknemers en werkgevers krijgen vanaf 2016 de mogelijkheid om grote pensioenfondsen op te zetten. Dit zal koningin Elizabeth vandaag aankondigen tijdens de troonrede.

Al enkele jaren kijken Britse politici met belangstelling naar het Nederlandse pensioenstelsel dat, ondanks de discussies van de afgelopen jaren, nog steeds bekendstaat als het beste van de wereld. Volgens de staatssecretaris voor Pensioenzaken, de liberaal-democraat Steve Webb, zullen Britse gepensioneerden eindelijk 'waar voor hun geld' krijgen. Tegenstrijdig is evenwel dat Britse regering mensen tegelijkertijd de vrijheid gaat schenken hun opgespaarde pensioengeld alvast te gebruiken, of het nu is om een Lambor-ghini te kopen of de studie van hun kinderen te financieren.

Tot de jaren tachtig vertoonde het Britse pensioenstelsel gelijkenissen met de collectieve, solidaire pensioenvoorzieningen in Nederland, maar onder premier Margaret Thatcher is er begonnen met een geleidelijke overstap naar een privaat stelsel. De verantwoordelijkheid voor pensioenen, zeker die in het bedrijfsleven, kwam bij de werknemer te liggen. Deze kreeg een grote beleggingsvrijheid en werd daarmee afhankelijk van de grillen van de markt. Anders dan hun Nederlandse collega's hoefden Britse werkgevers niet langer een goed pensioen te regelen voor hun personeel.

Dit was niet alleen gunstig voor werkgevers, maar ook voor een groeiend aantal pensioenadviseurs die flinke commissies begonnen op te strijken. Dat laatste heeft ertoe bijgedragen dat de Britse pensioenen tot de karigste in de westerse wereld behoren, wat zich onder meer uit in het fenomeen 'fuel poverty'. Tijdens koude winters hebben steeds meer ouden van dagen te weinig geld om hun woning warm te houden. Een ander bewijs dat het angelsaksische stelsel hapert, is dat steeds meer Engelsen geld stoppen in onroerend goed in plaats van pensioenvoorzieningen.

Volgens David Pitt-Watson, sociaal ondernemer en voormalig beheerder van het pensioenfonds van British Telecom, is de terugkeer van collectieve pensioenvoorzieningen een stap in de goede richting. 'Ze zijn goedkoper, betrouwbaarder en socialer. Neem deze rekensom: als een gemiddelde Nederlander en een gemiddelde Brit door de jaren hetzelfde bedrag aan pensioenpremies afdragen, houdt de Nederlander uiteindelijk 50 procent meer over. Het voorstel van de regering is dus een no-brainer. Eigenlijk had het al veel eerder moeten gebeuren.'

Niet iedereen zit echter te wachten op collectieve risicodeling Nederlandse stijl. Uit eigen belang hebben pensioenadviseurs jarenlang geprobeerd de introductie tegen te houden en in de thatcheriaanse pers overheersen nog steeds de negatieve geluiden. In The Sunday Telegraph schreef Tim Ross afgelopen zondag bijvoorbeeld dat het collectieve pensioenstelsel 'controversieel' ligt in Nederland en dat politieke partijen in Nederland 'pensioencollectieven willen vervangen door een Brits systeem van individuele pensioenvoorzieningen'.

Tegenover de Financial Times meldde een jurist van advocatenkantoor Norton Rose Fulbright zelfs dat het Collectief Beschikbare Premiesysteem mogelijk in strijd is met Europese richtlijnen. Twijfel is ook aanwezig bij professor Ian Tonks, als pensioeneconoom verbonden aan de universiteit van Bath. 'Op papier is het natuurlijk een goed idee en vanwege de grootschaligheid ook een stuk goedkoper. Een van de problemen van collectieve stelsels is echter dat ze oneerlijk kunnen uitpakken. Immers, arme individuen leven doorgaans korter en subsidiëren daardoor de welgestelden die langer leven.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden