reportage

Engelse vallei is even niet zo lieflijk

Het water komt bij de inwoners van Mytholmroyd - een dorpje in West-Yorkshire - inmiddels tot aan de kruin. Buren helpen elkaar, maar achter de gemoedelijkheid schuilt ook woede.

Beeld Getty Images

'Tot zover onze herberg.' Met een vleugje weemoed aanschouwt kastelein Christian Pollitt het interieur van The Dusty Miller, dat op een grote hoop in de achtertuin ligt, inclusief de kerstboom. Op Tweede Kerstdag behoorde deze eeuwenoude herberg tot de tientallen panden die zijn overstroomd in Mytholmroyd, West-Yorkshire. 'We zijn door een boot opgepikt, vanuit onze woning boven de kroeg,' vertelt hij. 'Maar wat er ook gebeurt, op oudejaarsavond openen we onze deuren om iedereen in het dorp samen te brengen, voor drank en hapjes. En om geld in te zamelen.'

Aan gemeenschapsgeest geen gebrek in het valleidorpje in de Pennines, waar het water van rivier de Calder zaterdagochtend binnen enkele uren vier meter was gestegen. Op de stoepen staan ijskasten, wasmachines en rollen tapijten te wachten op de vuilniswagens. Twee bedrijven - een reisbureau en een chiropractor - zijn letterlijk in het water gevallen. Nabij de brug over de Calder biedt makelaar Reeds Rains een souterrain te koop aan. 'Dat lijkt me een hard sell,' merkt een voorbijganger op. Politieauto's rijden rond om te kijken of niemand zich schuldig maakt aan het stelen van spullen, zoals in het naburige stadje Hebden Bridge is gebeurd.

Bij het stationnetje in de geboorteplaats van dichter Ted Hughes staat een verlaten bureaukast, pal onder een billboard met de uitnodigende tekst 'Verborgen in uw laden en kasten bevindt zich mogelijk plaatselijke geschiedenis'. Daar horen ook overstromingen bij, maar niemand kan zich een watersnood op deze schaal herinneren. Op de modderige straten lopen mensen met kartonnen dozen, dweilen en voedselpakketten rond.

Leden van een islamitische organisatie uit Rotherham delen ketels, thermosflessen en pakken Yorkshire Tea uit. 'Normaal organiseren we vakantiekampen, nu doen we vrijwilligerswerk,' zegt Yasmin Ishaq, getooid in een hijab.

Ze staat bij de elektronicawinkel van Mark Libotte, die met lichte wanhoop naar zijn kale zaak kijkt - met de kroeg het oudste gebouw van Mytholmroyd. 'In 2012 kwam het water tot kniehoogte, nu tot mijn kruin. De toasters dreven in de rondte. Destijds wist mijn bedrijfje te overleven, maar nu weet ik het niet meer.' Hij toont zich teleurgesteld over de passiviteit van de autoriteiten. 'Kijk eens naar de rivier. Zie je de slibeilanden? Baggeren doet men niet. Leuk voor de eenden en koeten maar rampzalig bij hoog water. Iets verderop in Todmorden is een waterverdediging gebouwd, zodat de druk van het water hier is toegenomen. Voor ons was er geen geld meer blijkbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden