Engelse scholen in greep radicalen

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Meisjes die achter in de klas moeten zitten, niet-moslims die zichzelf moeten onderwijzen en extremistische geestelijken als gastdocent. Zulke praktijken vinden plaats op openbare scholen in Birmingham die zijn 'geïnfiltreerd' door moslimradicalen. Het Britse ministerie van Onderwijs staat nu op het punt, meldt The Sunday Telegraph, om zes scholen onder curatele te stellen.

Operatie Trojaans Paard: dat zou de naam zijn die radicale moslims hebben gegeven aan hun poging om scholen in de tweede stad van Engeland te islamiseren. In een uitgelekt rapport staat bijvoorbeeld dat meisjes op de Park View-school achterin of aan de zijkant moeten zitten. De leerlingen daar zijn getrakteerd op een gastles van Shady al-Sulaiman, een prediker die het stenigen van homoseksuelen propageert.

Op Golden Hillock kregen scholieren met een christelijke achtergrond te horen dat de docent godsdienst alleen les geeft over de islam. Leerlingen op de Nansen-basisschool moeten verplicht lessen Arabisch volgen, terwijl ze weinig tot geen onderricht krijgen in muziek, kunst en cultuur. Vorige maand kwam naar buiten dat het plaatsvervangend hoofd van Nansen een organisatie leidt - Education Analysis - die de islamisering van het onderwijs in Birmingham nastreeft.

Schoolhoofd Tahir Alam van Park View heeft de affaire een schoolvoorbeeld van islamofobie genoemd en betreurt het dat de bevindingen van het vertrouwelijke rapport naar buiten zijn gekomen. De gemeentesecretaris, Mark Rogers, beweerde dat er geen sprake is van infiltratie, maar dat 'nieuwe gemeenschappen legitieme vragen stellen over wat voor een soort onderwijs zij willen voor hun kinderen'.

Onderwijsminister Michael Gove heeft de voormalige rechercheur Peter Clarke naar Birmingham gestuurd om uit te zoeken wat er aan de hand is. Zijn onderzoek strekt zich uit over 25 scholen. Gove heeft alvast laten doorschemeren dat zes ervan onder direct toezicht van zijn departement komen. Dat kan leiden tot het afzetten van schoolbestuurders of in het uiterste geval sluiting van de school.

Het Engelse onderwijssysteem en de islam leven wel vaker op gespannen voet met elkaar. Afgelopen week riep de docentenvakbond op om de eindexamens de komende jaren in de ochtend af te leggen omdat ze in de vastenmaand ramadan vallen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden