Engelse draai aan dierenacties

Dierenacties verharden. Populair is de Engelse methode. Pur in de pinautomaten van de huisbankier van het proefdierencentrum in Rijswijk.

De strijd voor dieren is sinds de jaren negentig harder geworden. Illegale acties, zoals het loslaten van dieren uit de bio-industrie, doet het Dierenbevrijdingsfront (DBF) al sinds 1979 in Nederland. Maar in de jaren negentig kwamen daar hardere middelen, als brandstichtingen en bommeldingen, bij. Onderzoeker Bernd Timmerman

, die zelf bij de Dierenbescherming werkte, doet een promotieonderzoek naar de dierenbeweging in Nederland. Hij ziet de dierenbeweging als een sociale beweging, vergelijkbaar met de strijd voor de zwarte burgerrechten in de Verenigde Staten in de jaren zestig.

Timmerman: 'In zulke bewegingen zie je een gematigde meerderheid, maar ook altijd een kleine groep die ontwikkelingen met geweld wil forceren.' Volgens Timmerman is er een verband tussen de grote epidemieën die de bio-industrie de laatste jaren troffen, en het toenemende aantal aanslagen op de sector.

Het bestempelen van radicaal dierenactivisme als terrorisme, zoals een deel van de Tweede Kamer wil, helpt niet, denkt Timmerman: 'De beste politieke aanpak is de radicalen de wind uit de zeilen te nemen, door goede maatregelen te nemen voor het dierenwelzijn.'

27 November. In het Autonoom Centrum in Amersfoort vertoont een van de makers van de video Bprc moet dicht voor ongeveer 25 belangstellenden zijn werk. De film is gemaakt samen met de 'actiecampagne Koen' (genoemd naar de eerste aap die in het Bprc opzettelijk met het HIV-virus werd geïnfecteerd). Maar van Koen is niemand aanwezig.

Net als het DBF is Koen een organisatie die eigenlijk niet bestaat. Iedereen die de uitgangspunten van deze organisaties hanteert, mag uit hun naam acties uitvoeren. De film Bprc moet dicht informeert over 'de apenhel' zoals het centrum genoemd wordt, maar is vooral bedoeld om activisten op ideeën te brengen.

De methoden van Koen zijn geinspireerd op acties in Engeland. In de video vertelt een Engelse activist hoe ze het apencentrum Shamrock Farm op de knieën wisten te krijgen door een combinatie van voorlichting aan het publiek en acties tegen het bedrijf.

Dus, zo luidt de boodschap: om actie te voeren tegen het Bprc hoef je niet helemaal naar Rijswijk. Acties tegen ABN Amro, de bankier van het apencentrum, volstaan ook. Een ABN Amro heb je overal. En een pinautomaat is met wat purschuim al snel onklaar gemaakt.

7 December. De actiegroep 'Polderwind' maakt het toegangshek van de ABN Amro in Amersfoort vast. In het persbericht wordt verwezen naar een demonstratie van de dierenrechtenorganisatie Een Dier Een Vriend (Edev) vandaag bij het Bprc. Edev is een organisatie die ervoor pleit dieren wettelijke rechten te geven. De groep heeft naar eigen zeggen in vijf jaar tijd tienduizenden donateurs geworven.

Voorzitter Geoffrey Deckers van Edev distantieert zich onmiddellijk van de actie: 'Het is misschien een beetje sneu, omdat deze mensen geen geweld gebruikten, maar bij de directeur van het Bprc de voordeur dichttimmeren of pinautomaten slopen en dat dan niet gewelddadig noemen, dat vind ik idioot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden