Engels ontbijt als lunch

Wie ooit een echt Engels ontbijt heeft doorstaan weet dat een beetje Brit zich niet elke ochtend achter de warme hap zet....

Nanda Troost

Maar dit Britse culinaire hoogstandje doet het ook prima als lunch tijdens winterse dagen, ook in aangepaste versie, met aardappels in plaats van geroosterd brood. Alleen de gevulde aardappels met de geroosterde tomaten zijn ruim voldoende, maar wie meer wenst kan zich altijd vergrijpen nog aan worstjes, champignons en toast.

Een lunch voor vier personen: aardappels gevuld met witte bonen in tomatensaus, spek, een gebakken eitje en tomaat.

Boen de aardappels goed schoon. Leg ze, ongeschild, in een ingevette ovenschaal. Snijd de tomaten in tweeën, besprenkel ze licht met olijfolie en zet ze met de geöliede kant boven bij de aardappels. Kook dit in een uur tot anderhalve uur goed gaar in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Snijd de spek in stukjes en bak ze uit in een koekenpan. Wie dat op een niet al te hoog vuur doet heeft hiervoor geen boter of margarine nodig. Bak hierna eventueel de worstjes en champignons.

Verwarm in een steelpannetje de bonen in tomatensaus.

Bak in een andere koekenpan de eieren. Er zijn speciale ringen in de handel waarmee de gebakken eieren mooi rond blijven. Maar zonder kan ook. Probeer de eieren in elk geval wel los van elkaar te houden.

Snijd van de inmiddels wat afgekoelde aardappels over de hele lengte de bovenkant los. Hol de aardappel voorzichtig uit met een lepel, laat een rand van ongeveer een centimeter dikte rondom in de aardappel over.

Pureer de stukjes uit de uitgeholde aardappel, maak de puree desgewenst wat smeuïg met een scheutje olijfolie en roer er de stukjes uitgebakken spek door. Breng op smaak met wat peper.

Vul de aardappel tot meer dan de helft met de puree. Verdeel er de warme witte bonen over. En leg er een gebakken ei op. Bestrooi met wat zout. Doe, met de tomaten, worstjes en de rest erbij, over op een bord en dien op.

Zet de puree en de bonen die over zijn in schaaltjes op tafel.

En voor wie hier nog niet genoeg aan heeft: maak vrachten toast!

eventueel nog:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden