'Engels is nu eenmaal hip en hot'

Met ingang van volgend jaar geven 64 scholen zeker de helft van hun lessen in het Engels. Dat zijn tien scholen meer dan in 2003....

De opmars van het Engels gebeurt voornamelijk in het vwo. Op zes scholen doet ook de havo mee. In totaal hebben meer dan vijfduizend leerlingen voor tweetalig onderwijs gekozen. Venlo heeft een school met tweetalig onderwijs in het Duits.

Volgens Anne Maljers, conator tweetalig onderwijs bij het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs, is 'Engels nu eenmaal hip en hot. Ik denk dat over een jaar of tien elke middelgrote stad ten minste een school heeft die tweetalig onderwijs geeft. Het is wachten op het moment dat scholen tweetalig onderwijs in het Spaans of Frans gaan geven.'

Directielid Alma van Bommel van de Willem van Oranje Scholengemeenschap in Oud-Beijerland verwacht veel belangstelling voor het tweetalig onderwijs. Haar school is de eerste in de regio die zich eraan waagt. Volgens Van Bommel heeft deze vorm van onderwijs alleen maar voordelen: de leerling orieert zich internationaal en zal het niveau van de zogenoemde nearnative speaker bereiken.

Het Alberdingk Thijm College in Hilversum was in 1989 een pionier op het gebied van tweetalig onderwijs. Volgens Theo Brok, destijds mede-oprichter van het tweetalig onderwijs en nu voorzitter van het college van bestuur van het Katholiek Lyceum in het Gooi, gaf de vraag van de ouders de doorslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden