Engels is de taal van ontmoeting

De ingezonden brieven van woensdag 28 september.

Studenten in een collegezaal. Beeld anp

Brief van de dag: Engels is de taal van ontmoeting

Het debat over Engelstalig hoger onderwijs woedt nu al een tijdje in de krantenkolommen. Voor- en tegenstanders hebben hun stellingen ingenomen: 'dit is Nederland' versus 'over 20 jaar spreken we toch allemaal Engels'. De praktijk raakt daarbij uit het oog.

Fijn dus dat de Volkskrant besloot om de proef op de som te nemen en enkele Engelstalige colleges heeft bijgewoond (Ten eerste, 27 september). Dat daarbij Brits-Engels kritiekloos tot norm wordt verheven, doet aan die poging tot waarheidsvinding weinig af. Wat mijns inziens echter wel problematisch is, is het gebrek aan reflectie over wat de waarde van Engelstalig onderwijs is. Ik zal een voorschot geven: in mijn colleges zie ik veel Nederlanders, redelijk wat Duitsers ook, en daarnaast Britse, Ierse, Thaise, Griekse, Spaanse, Argentijnse, Australische, Japanse, Chinese en Finse studenten. Allemaal komen zij met eigen ideeën en zienswijzen. Deze rijkdom aan perspectieven had ik geen enkele van mijn studenten willen onthouden, wat wel zou zijn gebeurd had ik in het Nederlands gedoceerd. Engels is een taal van ontmoeting en dialoog, en daarmee een voor iedereen oncomfortabele, ontregelende taal.

Jesse van Amelsvoort, docent, Rijksuniversiteit Groningen

Rapper Boef

Net als bij RTL Late Night wordt in het artikel van Robert Vuijsje ingegaan op de opmerking van rapper Boef dat hij de dochter van een politieagent neukt (V, 27 september). De vraag wordt weer gesteld waarom hij dit doet en dit keer wordt de suggestie gedaan dat de achterliggende reden is om Nederlandse vaders op de kast te jagen.

Dat de uitspraak getuigt van weinig respect voor de vrouw in kwestie komt zowel in de tv uitzending als in het artikel niet aan de orde. In Nederland zijn man en vrouw gelijk, ook in seksueel opzicht, en dat dient als zodanig gerespecteerd te worden.

Yolanda Hoogtanders, Amsterdam

Crimineel

Als trouwe lezer wil ik graag reageren op het artikel over het leven van rapper Boef (V, 27 september). Wanneer wordt er nu eens gestopt met het geven van een podium aan criminelen, opruiers en treiteraars. Mensen die zichzelf een slecht voorbeeld voor kinderen vinden en alles doen wat God verboden heeft. Een podium voor dit soort mensen is verwerpelijk.

H.W. den Duijn, Alphen aan den Rijn

Ga wel stemmen

In de Volkskrant van 26 september roept Jan Derksen in Opinie & Debat op als protest niet te gaan stemmen. Dit is echter niet te adviseren. Niet stemmen is een teken van onverschilligheid.

Als je een proteststem wil laten horen moet je de moeite nemen om blanco te gaan stemmen. De blanco stem is daarvoor. Een 10 procent lagere opkomst wordt niet als protest uitgelegd. Echter als 10 procent van de bevolking blanco stemt kunnen politici daar niet omheen.

Ch. Gemmeke, Maastricht

Ongelijkheid

Op de voorpagina van 27 september staat het bericht dat Deutsche Bank wankelt door boetes die het bedrijf zijn opgelegd in verband met falen van medewerkers. Op pagina 4 staat dat een medewerker (brugwachter) wordt gestraft i.v.m. zijn eigen falen.

Kan iemand uitleggen waarom in het ene geval de betrokken medewerker wordt gestraft en in het andere geval het bedrijf? En ook graag meteen uitleggen waarom in deze beide en in vele andere gevallen van falen/tekortschieten/fraude/enzovoorts de leidinggevenden niet ter verantwoording worden geroepen.

Door een bedrijf of bijvoorbeeld ziekenhuis/woningcorporatie/scholenkoepel/enz. te straffen worden allerlei belanghebbenden gedupeerd die geen enkele invloed op het evenement hadden zoals medewerkers/klanten/patiënten/leerlingen/enzovoorts.

R. van der Gun, Zeist

Bangalijst

Uitstekende column van Margriet Oostveen over de bangalijst en de schaamteloze wijze waarop het mannelijk bestuur van Vindicat, het omgaan met de media gemakshalve maar aan de vrouwelijke bestuursleden overliet (vrouwen zijn multi-inzetbaar is de vermoedelijke gedachte geweest) (Opinie & Debat, 27 september).

Terecht stelt zij de vraag 'wat als de lijst was samengesteld door jonge Marokkanen? (of door Turken, asielzoekers, enzovoorts zou ik willen toevoegen). U raadt het al.

Tegen de samenstellers van de bangalijst zou ik willen zeggen: Kom op mannen, wees sportief en ga met de billen bloot: zet je foto, naam, studentenhuis en 06-nummer op een nieuw te publiceren excuuslijst. Een éerste stap(je) naar een gelijkwaardige samenleving (ook in Groningen)!

Erna Jansen, Wolfheze

Lekker stiekem

Peuters van drie jaar denken ze dat ze een koekje mogen pakken als mamma het niet ziet. Treinreizigers denken dat ze geen kaartje hoeven te kopen als de conducteur niet langs komt. Ook drie jaar?

Henk Algra, Alkmaar

Raar advies

Ik begrijp niets van het advies van de NS dat de treinreiziger nog steeds een kaartje moet kopen omdat niet alle conducteurs staken. Volgens mij je altijd een kaartje kopen ongeacht of er een conducteur aanwezig is of niet. Je betaalt voor een dienst die geleverd wordt, ook al vindt er geen controle plaats.

Jos Bonink, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden