Engels en toch lekker

Steeds was het hetzelfde. Op vakantie naar Engeland geweest, keken ze je bij thuiskomst meewarig aan. Mooi land, dat wilden ze nog wel geloven....

Maar neem eens een ploughman's lunch in een pub: een goed stuk kaas uit de streek is het mooiste, maar stilton of cheddar kan je in ieder geval krijgen. Een paar sneden eigengebakken, echt bruin brood, goeie boter, wat donkere pickles, lente-uitje, een appel erbij. Niks verkeerd.

Soms wilden ze je dan wel geloven, over dat eten.

Engeland kent een keur aan vrouwelijke kookboekenauteurs: Elisabeth David, Claudia Roden en Jane Grigson bijvoorbeeld. En als een van de oudsten mrs Beeton. Haar eerste kookboek verscheen in 1859.

Als je het latere Mrs Beeton's All-about cookery (een herziene editie verscheen in 1909) vergelijkt met bijvoorbeeld Wannées Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool uit diezelfde tijd, dan is Beetons boek een hartstochtelijk pleidooi voor het koken. Lekker, veelzijdig (ze geeft Britse, continentale en koloniale recepten) en gevarieerd koken. Niets van dat benepen, betuttelende en betweterige gedoe van de Nederlandse huishoudschoolleraressen van omstreeks de eeuwwisseling, die van het koken een vreselijke plicht en vooral geen plezier maakten.

Ook Jane Grigsons English Food (1974) is een warme en overtuigende oproep tot goed, lekker en gevarieerd koken. En hoewel ze het bestaan van heel specifieke streekgerechten eigenlijk bestrijdt (iedereen neemt immers van iedereen over), is er geen land waar je zoveel lokale kookboekjes kunt kopen. Liefdevol samengesteld door plaatselijke schrijfsters met veel historisch gevoel en aardige informatie over voedsel in hun streek.

Een recept voor Potted Cheese uit English Food: 250 gram Cheshire kaas, 100 gram (ongezouten) roomboter, 2 eetlepels port, wat cayennepeper, walnoten.

Vermeng Cheshire (of andere Engelse kaas, die steeds vaker naast het assortiment Franse kazen bij supermarkten en speciaalzaken te vinden is) en boter tot een smeuïge massa en breng die op smaak met port (donkere sherry kan ook) en peper. Doe de massa in een schaaltje en garneer dit met halve walnoten.

Als dit kaasmengsel wat langer bewaard moet worden, leg er dan geen noten op. Doe de kaasboter in een potje en giet er ter afsluiting wat geklaarde boter op.

Grigson gebruikt stilton voor Lockets Savoury: Rooster acht sneetjes witbrood zonder korst. Leg het brood in een vuurvaste schaal. Verspreid daarop wat waterkers en daarop weer vier sappige, geschilde, van klokhuis ontdane en in partjes gesneden peren. Verdeel daarover 350 gram stilton. Zet de schaal vijf tot tien minuten in matig warme oven (150 tot 200 graden) tot de kaas begint te smelten. Maal voor het opdienen wat zwarte peper erover.

Yvonne Gnirrep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden