Enertel gaat voor 200 miljoen naar onbekende Amerikanen

Het telecombedrijf Enertel gaat voor ongeveer 200 miljoen gulden over in Amerikaanse handen. De aandeelhouders van Enertel, de Nederlandse kabelbedrijven, zijn maandagnacht na lang onderhandelen akkoord gegaan met de verkoop van het bedrijf aan het vrijwel onbekende Amerikaanse WorldPort....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

WorldPort denkt met de overname van Enertel zijn positie op de Europese markt snel te kunnen uitbreiden. Die markt schatten de Amerikanen op 25 miljard dollar (ruim 50 miljard gulden). WorldPort wil als 'supercarrier' wereldwijd diensten leveren aan telecombedrijven, Internet-aanbieders en grote bedrijven. Het bedrijf is nu vooral actief in Noord- en Zuid-Amerika en Europa.

Enertel (230 werknemers) doet sinds vorig jaar in vaste telefonie en is daarmee een concurrent van PTT Telecom. Pogingen om ook actief te worden in de mobiele telefonie - noodzakelijk voor succesvolle concurrentie op de telecommarkt - mislukten tot nu toe. Enertel wilde aanvankelijk meedoen met de veiling voor mobiele frequenties, maar haakte af. Daarna wilde het bedrijf zich aansluiten bij een van de winnaars, maar ook dat mislukte. Gesprekken met France Télécom en Tele Danmark leverden niets op.

Dat de onderhandelingen met onder meer France Télécom mislukten, heeft te maken met de ingewikkelde structuur van Enertel. Het bedrijf is in handen van grote energie en -kabelbedrijven als Casema, Edon, Eneco en Nuon. Die bedrijven hebben onderling totaal verschillende ambities in de telecom. Zo verkocht het Energiebedrijf Noordwest (ENW) onlangs zijn telecomactiviteiten voor 141 miljoen gulden aan het Britse Colt, omdat het als regionaal energiebedrijf geen kans ziet te concurreren met internationale telecomgiganten. De meeste andere aandeelhouders zouden ook graag van hun telecomactiviteiten afwillen.

Bedrijven als Nuon en Casema, dat in handen is van France Télécom, hebben juist wel grote ambities in de telecommarkt. Volgens insiders is Enertel door het onderlinge gekrakeel van de aandeelhouders nooit echt van de grond gekomen. Ook de prijs leed daaronder. Aanvankelijk dachten de aandeelhouders dat Enertel wel zo'n 1,2 miljard gulden zou kunnen opleveren, maar WorldPort legt nu ongeveer 200 miljoen gulden op tafel.

Daarvoor kopen de Amerikanen Enertel, diens klantenbestand en 1100 kilometer glasvezelnet. Met het kabelnet van de aandeelhouders erbij heeft Enertel 3,7 miljoen aansluitingen in de huiskamer, 70 procent van de Nederlandse huishoudens. Het is de vraag of WorldPort belangstelling heeft voor die kabelnetten van de aandeelhouders, die miljarden guldens zouden kosten.

WorldPort dook vorige week plotseling op als kandidaat-koper voor Enertel. De meeste aandeelhouders hadden er nog nooit van gehoord. Het in Houston, Texas gevestigde bedrijf is relatief nieuw op de telecommarkt, maar expandeert snel. Het bedrijf startte begin dit jaar onder de naam WorldPort Europe al een dochter in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden