Energiewinkelen kan zonder chipkaart

Over enkele jaren mogen consumenten kiezen bij wie ze hun gas en licht kopen. Super de Boer loopt vast warm met de verkoop van gas via een chipkaart....

'Straks sta je bij de supermarkt en bedenk je dat je gas op is, maar dat je je kaart thuis vergeten bent', zegt Ruud Kool, woordvoerder van energiebedrijf Pnem/Mega. De manier waarop Super de Boer zich nu op de energiemarkt begeeft, roept bij hem twijfels op: 'Ik vind het makkelijker als het gas gewoon binnenkomt. Daar hoef ik de minste moeite voor te doen.'

De energiemarkt wordt vrij en ook consumenten zullen kunnen kiezen bij wie ze hun stroom kopen. Alleen is dat pas in 2007. Als het meezit wordt die datum enkele jaren vervroegd, maar ver weg is het perspectief van de vrije energieconsument wel degelijk.

Toch bereiden sommigen zich nu al voor op een concurrerende energiemarkt. In Uden doen Super de Boer en Obragas een proef met de verkoop van gas via de supermarkt. Sinds oktober vorig jaar gaan honderd huishoudens naar hun kruidenier om een gas-chipkaart op te laden. Thuis halen ze die door een speciale meter waarna ze een hoeveelheid gas kunnen gebruiken.

De proef is niet bedoeld om de concurrentie te bevorderen. Tenslotte krijgen de streng geselecteerde huishoudens hun gas nog steeds van hetzelfde gasbedrijf, Obragas, en verloopt alleen de betaling via de supermarkt. Dat de deelnemers aan de proef 10 procent minder voor hun gas betalen dan andere Udenaren, doet daar niet aan af.

Super de Boer wil met de proef ervaring opdoen met de verkoop van energie. Obragas wil achterhalen wat de klanten van deze betaalwijze vinden en of ze er zuiniger door worden. Als het een succes blijkt, overweegt Super de Boer op grotere schaal energie te gaan verkopen.

De supermarktketen heeft een vooruitziende blik. Maar met de echte concurrentie zal Super de Boer moeten wachten tot consumenten daadwerkelijk mogen kiezen. Pas dan zal ook op de energiemarkten het concurrentiecircus losbarsten. En dat hoeft niet per se via het prepaid-systeem van Super de Boer.

In Groot-Brittannië zijn consumenten sinds kort vrij om te kiezen bij wie ze hun stroom kopen. Wie daar van energiebedrijf wil wisselen, sluit een contract met een andere energieleverancier, geeft de meterstanden door en krijgt zijn rekening vervolgens van een ander. In het gas en licht dat de consument krijgt, verandert niets. Alleen de rekening valt, als de consument de juiste keuze heeft gemaakt, lager uit.

Britse energiebedrijven hebben zich de laatste jaren impopulair gemaakt met agressieve verkoopmethoden: op grote schaal stuurden ze verkopers langs de deuren om de mensen over te halen stroom te kopen. Inmiddels zijn de colporteurs vervangen door telefonische verkopers.

Anderhalf jaar geleden waagde ook de overkoepelende organisatie van Britse vakbonden zich op de energiemarkt. Samen met het stroombedrijf Scottish Power voorziet die nu een aantal leden van relatief goedkope stroom. Ook supermarkten hadden plannen, maar daar is nog niet veel van terecht gekomen.

Toch sluiten kenners van de Britse markt niet uit dat er meerdere nieuwe spelers komen. Zo werkt het energiebedrijf Eastern al samen met Barclays. Wie een credit card van deze bank heeft, kan er nu ook een aantrekkelijk gas- of stroomcontract sluiten.

In Noorwegen en Zweden, waar de consumenten binnenkort ook mogen kiezen, gebeurt nagenoeg hetzelfde. Behalve de vakbond, begeven de staatsoliemaatschappij Statoil en het meubelconcern Ikea zich op de markt. De huidige marktleider, Vattenfall, tracht de concurrentie van het lijf te houden met grote advertentiecampagnes en - voor wie daar schriftelijk om vraagt - lagere tarieven.

Ook in Nederland zullen buitenstaanders zich op de energiemarkt begeven. 'Als die markt vrij is, mag in principe iedereen elektriciteit en gas verkopen. Er kan dan van alles', zegt een woordvoerder van de overkoepelende organisatie van energiebedrijven EnergieNed.

Marktkenners denken daarbij aan verzekeraars, banken, winkelketens en benzinestations. Maar ook belangenorganisaties, zoals de ANWB of een vakbond, zullen hun achterban willen laten profiteren van het prijsvoordeel dat grootschalige inkoop kan opleveren. Wie een groot klantenbestand heeft, kan zonder veel extra kosten gas en licht aanbieden. Maar dat dat zal gebeuren via een chipkaart, is nog lang niet gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden