Energiereus RWE moet krimpen

De elektriciteitcentrales van Essent worden door moederbedrijf RWE ondergebracht in een Europees energieproductiebedrijf. Deze centralisatie door de Duitse energiereus moet de teruglopende winstgevendheid van het productiepark remmen.

AMSTERDAM - Dat maakte RWE dinsdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Per 1 januari 2013 worden alle centrales van RWE in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland ondergebracht in één entiteit. Deze zal bestuurd gaan worden vanuit Duitsland. Concurrent Nuon, die door het Zweedse Vattenfall werd overgenomen, heeft een dergelijke organisatiestructuur al sinds begin 2011.


Essent heeft elektriciteitscentrales in Geertruidenberg, Moerdijk, Maasbracht en binnenkort in de Eemshaven. De dagelijkse bedrijfsvoering van deze centrales zal ook in de toekomst door de medewerkers van Essent worden gedaan, laat een woordvoerder weten. Of er banen verloren gaan, is nog onduidelijk.


Het vormen van één Europees energieproductiebedrijf moet de efficiëntie van RWE's elektriciteitscentrales verhogen. Synergievoordelen moeten verder voorkomen dat de winst van het productiepark blijft afnemen.


Een afnemende vraag naar stroom heeft de winstmarges uit elektriciteitscentrales de afgelopen jaren doen kelderen. Net als Essent liet Nuon eerder deze maand bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten dat hun productiepark door de aanhoudende crisis onder druk staat.


'De crisis heeft de vraag naar stroom doen afnemen, terwijl het aanbod alleen maar toeneemt', zegt Hans van Dijken van adviesbureau Kyos. 'Er zijn centrales bijgebouwd en er zijn windmolens en zonnecentrales bijgekomen in Duitsland. Vooral gascentrales hebben onder het overaanbod te lijden omdat het duurder is om die te laten draaien dan kolencentrales.'


Maar ook kolencentrales baren zorgen. Peter Terium, de toenmalige CEO van Essent en huidige directeur van moederbedrijf RWE, liet vorig jaar in de Volkskrant weten dat hij met de kennis van nu, de kolencentrale in de Eemshaven niet zou bouwen.


Behalve de afgenomen vraag, speelt ook de regeling die voorrang voor duurzame energie op het elektriciteitsnet garandeert de elektriciteitsproducenten parten. 'Door extra stroomaanbod uit zonnepanelen en windmolens kunnen de marges op kolen- en gascentrales enorm dalen', zegt energieconsultant Ebel Kemeling van Spring Associates. 'In Duitsland en Denemarken is dit op grote schaal gebeurd.'


Als het hard waait of de zon schijnt, moeten elektriciteitscentrales afschakelen om stroom uit windmolens en zonnepanelen ruimte te geven op het elektriciteitsnet. Daardoor draaien energiecentrales minder uren dan verwacht toen ze in gebruik werden genomen. Per dag levert een centrale daardoor simpelweg minder euro's op dan vooraf berekend.


De vooruitzichten zijn niet veel rooskleuriger. Vanaf 2013 komt er een kostenpost bij: elektriciteitsproducenten gaan betalen voor de CO2die ze uitstoten. Met de huidige prijs onder de 10 euro per ton uitgestoten CO2, is dat nog niet zo'n probleem. Maar verwacht wordt dat de prijs voor CO2 zal stijgen vanaf het moment dat elektriciteitsproducenten in 2013 voor hun CO2-uitstoot gaan betalen.


Duizenden banen weg bij RWE door reorganisatie


De komende twee jaar gaan er 2.400 banen bij energieconcern RWE verdwijnen. Dat maakte de Nederlandse CEO Peter Terium dinsdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.


De sanering is onderdeel van een breder herstructureringsprogramma dat loopt tot 2015. Het programma moet het bedrijf jaarlijks 1 miljard euro aan extra winsten opleveren. Het zwaartepunt van de sanering ligt in Duitsland, waar het merendeel van de ruim 70 duizend medewerkers is gestationeerd.


Wat dit voor dochteronderneming Essent betekent, is nog onduidelijk. Naar verwachting zullen de circa 3.700 medewerkers van Essent grotendeels buiten schot blijven. Sinds de overname door RWE in 2009 heeft Essent al de nodige herstructureringen ondergaan onder leiding van de huidige RWE-directeur Peter Terium.


Uit de halfjaarcijfers bleek dat zowel de omzet (27,1 miljard euro) als de winst (1,6 miljard euro) van RWE stabiel bleef in het eerste halfjaar van 2012 ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van Essent daalde licht van 3,2 naar 3,1 miljard. Essent heeft er de afgelopen 12 maanden 126 duizend stroom- en gascontracten bij gekregen. Desalniettemin daalde het bedrijfsresultaat met 13 procent tot 162 miljoen euro door lagere opbrengsten uit elektriciteit en gas.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden